40 de țări anunță că vor boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă sportivii ruși sunt primiți să concureze
Până la 40 de țări ar putea boicota următoarele Jocuri Olimpice, făcând întregul eveniment inutil, a declarat ministrul polonez al sportului și turismului, Kamil Bortniczuk. Comentariile sale au venit după ce Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au respins în comun un plan al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a permite rușilor și belarușilor să concureze în 2024. O poziție similară a anunțat și Ucraina, asta după ce forul internațional a anunțat că orice boicot nu va face decât să "pedepsească sportivii", notează BBC.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Bortniczuk a declarat că este posibilă formarea unei coaliții la care să adere inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și Canada, pentru a sprijini un blocaj al planurilor CIO înainte de întâlnirea programată pentru 10 februarie.
"Având în vedere acest lucru, nu cred că ne vom confrunta cu decizii dure înainte de Jocurile Olimpice și, dacă ar fi să boicotăm Jocurile, coaliția din care vom face parte va fi suficient de largă pentru a face organizarea Jocurilor inutilă", a adăugat el.
Guvernul Statelor Unite a declarat că sprijină suspendarea Rusiei și Belarusului din organizațiile sportive internaționale și încurajează, de asemenea, organizațiile să înceteze difuzarea evenimentelor în ambele țări.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a adăugat că, dacă sportivilor li se permite să participe la evenimente precum Jocurile Olimpice, ar trebui să fie ca sportivi neutri și "ar trebui să fie absolut clar că aceștia nu reprezintă statele ruse sau belaruse".
De ce sunt gata de boicot țările occidentale?
CIO a anunțat săptămâna trecută că "explorează modalități" prin care să permită sportivilor ruși și belaruși să concureze la Paris sub un steag neutru, adăugând că "niciun atlet nu ar trebui împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului". Decizia a provocat condamnarea, guvernul britanic afirmând că planul este "înstrăinat de realitatea războiului". Ministrul ucrainean al sportului, Vadim Guttanit, a declarat că organizațiile sportive ale țării trebuie să "consolideze comunicarea" cu federațiile internaționale pentru a menține o interdicție asupra sportivilor ruși și belaruși, care a fost impusă de comitetul executiv al CIO imediat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Miniștrii sportului din Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au declarat că "orice efort al Comitetului Internațional Olimpic de a aduce înapoi sportivii ruși și belaruși în competiții, chiar și sub un steag neutru, ar trebui respins".Ei au cerut "tuturor organizațiilor și federațiilor sportive internaționale" să elimine sportivii ruși și belaruși din competițiile internaționale până la sfârșitul războiului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰