Antena Meniu Search
x

7 iulie 2005, atentat terorist la Londra. Bilanț tragic: 56 de morți și 700 de răniți

Marea Britanie comemorează marți 10 ani de la atentatele care au vizat sistemul de transport public din Londra, acestea fiind primele atacuri sinucigașe comise de militanți islamiști în Europa Occidentală, în urma cărora au murit 52 de persoane și au fost rănite peste 700

Marea Britanie comemorează marți 10 ani de la atentatele care au vizat sistemul de transport public din Londra, acestea fiind primele atacuri sinucigașe comise de militanți islamiști în Europa Occidentală, în urma cărora au murit 52 de persoane și au fost rănite peste 700

Rude ale victimelor, supraviețuitori, membri ai familiei regale, politicieni de rang înalt se vor reuni pentru a-i readuce în memorie pe cei uciși la 7 iulie 2005, și cu emoțiile încă proaspete după recentul masacru din Tunisia.

'Astăzi, țara se reunește pentru a comemora victimele uneia dintre cele mai criminale atrocități teroriste de pe teritoriul britanic', a afirmat premierul David Cameron, într-un comunicat. 'După zece ani de la atacurile din 7/7 de la Londra, amenințarea din partea terorismului continuă să fie la fel de reală pe cât este de letală — omorârea a 30 de britanici în timp ce se aflau în vacanță în Tunisia constituie un memento brutal al acestui fapt. Nu vom fi însă niciodată intimidați de terorism', a subliniat Cameron.

În ziua de 7 iulie 2005, la o oră de vârf a dimineții, patru tineri britanici musulmani s-au deplasat la Londra, unde au detonat, în trei trenuri de metrou și un autobuz, bombe artizanale ascunse în rucsacuri.

Gestul lor sinucigaș, inspirat de Al-Qaida, a lăsat în urmă 56 de morți, inclusiv atentatorii, și în jur de 700 de răniți. Printre victime s-au aflat cetățeni din Polonia, Israel, Australia, Franța, Italia, Afganistan, Nigeria, Noua Zeelandă și un vietnamezo-american.

Marți, premierul Cameron va depune o coroană de flori la memorialul din Hyde Park, după care se va alătura serviciului comemorativ care va avea loc la Catedrala Sf. Paul. Acesta va include un minut de reculegere, la doar patru zile după ce Marea Britanie a adus un omagiu similar celor 30 de cetățeni ai săi uciși de un tânăr islamist în stațiunea tunisiană Sousse.

La memorialul din Hyde Park se va desfășura apoi un nou serviciu comemorativ, la care vor participa supraviețuitori ai atacurilor și rude ale victimelor, și la care va asista și prințul William.

Marea Britanie se află în prezent în al doilea cel mai ridicat nivel de alertă, ceea ce înseamnă că un atac terorist este considerat foarte probabil, mai ales din cauza amenințării venite din partea luptătorilor Statului Islamic și a britanicilor care li s-au alăturat, afirmă autoritățile.

Guvernul are în plan noi măsuri de contracarare a extremismului, iar, potrivit lui Mark Rowley, șeful poliției contrateroriste, țara este mai bine pregătită decât în urmă cu 10 ani, chiar dacă amenințarea în sine îmbracă noi forme. Rowlwy a vorbit despre 'organizații de mici dimensiuni care plănuiesc atrocități teroriste, atacuri complexe, de mare impact', precizând că Statul Islamic creează o listă 'enormă' de potențiale ținte. 'Ei nu se concentrează neapărat pe atacuri foarte complicate, ci mai ales pe impactul lor propagandistic', a explicat responsabilul britanic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » 7 iulie 2005, atentat terorist la Londra. Bilanț tragic: 56 de morți și 700 de răniți