Antena Meniu Search
x

Opt militari români răniţi, după un atentat sinucigaş, în Kandahar! Reporterii Observator i-au întâlnit în teatrul de operaţiuni

Eroii noştri din Afganistan au fost la un pas de moarte. Opt militari români au fost răniţi după un atentat sinucigaş comis în Kandahar. Erau într-o misiune de asigurare a zonei atunci când o maşină-capcană a explodat.

Vezi și

Eroii noştri din Afganistan au fost la un pas de moarte. Opt militari români au fost răniţi după un atentat sinucigaş comis în Kandahar. Erau într-o misiune de asigurare a zonei atunci când o maşină-capcană a explodat.

În ţara în care domneşte teroarea, un nou atentat a avut loc lângă o moschee din districtul Daman, aflat în provincia Kandahar. În acel moment, un convoi militar NATO, format din patru maşini, efectua o misiune de „curăţare". Opt militari români care căutau dispozitive explozive în zonă au fost răniţi de suflul exploziei. 

Unul dintre militarii răniţi este Florin Popescu. La cei 38 de ani, este caporalul clasa a III-a şi este la a doua misiune în Afganistan. Echipa Observator l-a cunoscut în urmă cu două luni, când a mers special în teatrul de operaţiuni. L-a surpins în timp ce pansa rana unui poliţist afgan rănit de insurgenţi. 

Astăzi, un kamikaze a detonat o maşină plină cu explozibil. Ţinta lui a fost convoiul NATO. Însă, 11 copii ai unei şcoli religioase aflată chiar lângă şosea şi-au pierdut viaţa. Militarii noştri au fost scoşi din zonă şi duşi de urgenţă la spitalul din unitatea militară din Kandahar. Este una dintre cele mai bine dotate unităţi spitaliceşti. 

"Aici se recuperează pacienţii uşor răniţi, care nu au nevoie de terapie intensivă. Toate paturile sunt complet echipate cu tot ce ar avea nevoie pacienţii", spune un medic militar american.

Soldaţii români răniţi au între 34 şi 43 de ani. Sunt pentru a doua sau chiar a treia oară într-o astfel de misiune. Fac parte din Batalionul 30 "Vulturii Carpaţilor", din Câmpulung Muscel. Echipa Observator s-a întâlnit cu ei în luna februarie şi chiar a participat la o misiune de verificare. Cum era şi cea de astăzi.

După atentat, oficialii români au transmis mesaje de încurajare. 

"Le urez însănătoșire grabnică și multă putere lor și familiilor acestora în aceste momente de grea încercare", le-a transmis şi preşedintele Klaus Ioahnnis.

"Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice", a fost mesajul premierului Viorica Dăncilă. 

Cu doar câteva ore înainte de atacul din Kandahar, alte două explozii au avut loc în Kabul. Cel puţin 25 de oameni au murit. Între victime au fost şi şase jurnalişti. În timpul misiunilor din teatrele de operaţiuni, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi 185 au fost răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Opt militari români răniţi, după un atentat sinucigaş, în Kandahar! Reporterii Observator i-au întâlnit în teatrul de operaţiuni