Antena Meniu Search
x

A călătorit 3000 km prin Europa, mâncând numai din gunoaie

Un bărbat a ales o modalitate inedită de protest împotriva risipei de hrană. El s-a plimbat prin Europa şi a mâncat doar din gunoaie.

 Un bărbat a ales o modalitate inedită de protest împotriva risipei de hrană. El s-a plimbat prin Europa şi a mâncat doar din gunoaie.

Aventura lui Baptiste Dubanchet, un tânăr de 25 de ani din Franţa, a început pe 15 aprilie. Pe site-ul său, La Faim du Monde (Foamea lumii), activistul a ţinut un jurnal de drum detaliat, documentându-şi dieta prin toate ţările parcurse.

“În această călătorie, mă bazez doar pe hrana menită să ajungă la gunoi, fie în hoteluri sau restaurante, fie în băcănii, supermarketuri şi pieţe, pentru a denunţa risipa de hrană,” spune Dubanchet, care a traversat deja pe bicicletă Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania şi Republica Cehă, având ca destinaţie finală Polonia.

În fiecare oraş în care ajungea, tânărul căuta supermarketuri sau brutării de unde cerea mâncarea ce urma să fie aruncată. Totuşi, doar câteva magazine acceptau să îi dea alimentele destinate pubelei atâta vreme cât aceste produse nu erau considerate sigure pentru consumator.

Aşa că francezul a fost nevoit să caute singur prin tomberoanele magazinelor sau ale restaurantelor. “Chiar nu credeam că risipim atât de multă mâncare,” scrie tânărul pe blogul lui de călătorie. “Chiar şi când ştii că se aruncă mâncare, e surprinzător să deschizi un container şi să găseşti o mulţime de cartofi, fructe, iaurturi; uneori pubele de 500 sau 1.000 de litri sunt pline-ochi cu lucruri încă bune de mâncat.”

În călătoria sa, Dubanchet a avut ocazia să observe şi diferenţele culturale ale percepţiei legate de consumul hranei din gunoaie. De exemplu, în Franţa a găsit cele mai multe supermarketuri dispuse să-i ofere alimente ce urmau să fie aruncate.

Nu la fel de uşor i-a fost în Cehia. Aici, tânărul a întâmpinat cele mai mari probleme. “Acolo, oamenii pur şi simplu nu înţeleg acest concept. Asociază mâncarea aruncată cu oamenii fără adăpost. În cele din urmă, am primit mai multă pâine veche de la o brutărie, de care am tras cinci zile,” spune francezul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » A călătorit 3000 km prin Europa, mâncând numai din gunoaie