Video Manifestaţiile împotriva regimului din Iran au ajuns şi la Cupa Mondială din Qatar. Jucătorii Iranului au refuzat să intoneze imnul de stat la meciul împotriva Angliei
Manifestaţiile împotriva regimului din Iran şi-au găsit o platforma uriaşă în Qatar, la deschiderea meciului cu Anglia. Jucătorii echipei naţionale de fotbal a Iranului au refuzat să intoneze imnul de stat, iar englezii au îngenunchiat - ca simbol internaţional al luptei împotriva inechităţii. Sportivii iranieni au stat aliniaţi, dar nu au fredonat nici măcar o notă din cântecul naţional. Acesta a fost modul lor de a protesta faţă de represiunile din Iran, dupa ce însuşi căpitanul echipei a transmis la conferinţa de presă că oamenii nu sunt fericiţi şi că, personal, şi-ar dori ca echipa de fotbal să fie un agent al schimbării.
Ehsan Hajsafi, căpitanul echipe naţionale a Iranului: Trebuie să recunoaştem: regulile din țara noastră nu sunt corecte. Oamenii noștri nu sunt fericiți. Suntem aici, dar nu înseamnă că nu trebuie să fim vocea lor sau să nu îi respectăm.
Pentru a protesta față de represiunile din țară, iranienii au tăcut în momentul intonării imnului la începutul meciului cu Anglia.
Fanii prezenţi la meci le-au apreciat gestul, mai ales că - refuzând să cânte imnul naţional - s-au pus în pericol de moarte.
American de origine iraniană: În ultimii trei-patru ani nu au avut o guvernare adecvată, corectă și au ajuns la punctul de fierbere. Cred că toți jucătorii simt asta.
- Anglia - Iran 6-2, în al doilea meci de la Cupa Mondială 2022. Englezii au condus cu 3-0 la pauză
- Senegal - Olanda 0-2, la Cupa Mondială 2022. Victorie cu emoţie pentru europeni: golurile marcate, în ultimele minute
- SUA - Ţara Galilor 1-1, la Cupa Mondială 2022. Primul egal de la Mondial: Bale a marcat dintr-un penalty obţinut...
Unii iranieni au venit la CM doar pentru a putea spune lumii prin ce trece ţara lor
Alţi iranieni au venit în Qatar doar pentru a putea spune lumii prin ce trece ţara lor.
Iranian: Acesta este motivul principal pentru care suntem aici, doar pentru a fi vocea poporului nostru, a țării noastre.
Iranian: Am venit aici să aud vocea iraniană. Suntem aici pentru a ne auzi vocea: "Femei, viață, libertate.
Activistii pentru drepturile omului trag deja un semnal de alarmă cu privire la ce ii va aştepta pe fotbaliştii iranieni în clipa în care se vor întoarce acasă. Mai mult, potrivit declaraţiei şefului serviciului secret al Israelului - manifestaţiile din Iran nu vor atinge prea curând stadiul de revoltă populară, care ar putea duce la înlăturarea regimului de la Teheran.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰