Antena Meniu Search
x

A murit scriitorul Gabriel Garcia Marquez! Povestea de viaţă

Unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori ai timpurilor noastre, columbianul Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul laureat al premiului Nobel avea 87 de ani

Vezi și

"Am ştiut că o să fiu scriitor. Am vrut să fiu scriitor. Am avut voinţa, dispoziţia, energia şi abilitatea să devin scriitor. Am scris încontinuu. Nu m-am gândit la altceva. Dar nu m-am gândit niciodată că o să îmi câştig existenţa din asta", spunea Marquez.

După ce a studiat Dreptul şi a lucrat ca agent de vânzări, şi-a descoperit pasiunea pentru literatură şi a intrat la Facultatea de Jurnalism. După ce a lucrat pentru mai multe publicaţii din Columbia a ajuns corespondent la Paris. Acolo, a început să scrie pentru el.

A lansat cel mai cunoscut roman al său, "Un veac de singurătate", în 1967. "Nici în cele mai îndrăzneţe visuri ale mele din zilele când scriam "Un veac de singurătate" nu mi-am imaginat că voi participa la acest eveniment ca să anunţ ediţia cu un milion de exemplare".

În anii care au urmat volumul s-a vândut în zeci de milioane de exemplare în toată lumea.

De un succes asemănător s-au bucurat şi alte opere ale sale, cum ar fi "Toamna patriarhului", "Cronica unei morţi anunţate" sau "Dragostea în vremea holerei".

Aşa că n-a fost o surpriză pentru nimeni când scriitorul a primit premiul Nobel pentru literatură, în 1982.

Dacă scriitorul a fost îndrăgit de toţi, omul n-a fost la fel de iubit.

Tot în anii '80 a fost exilat din ţara sa natală după ce a fost acuzat că a colaborat cu forţele de gherilă. Apoi. a fost expulzat din Statele Unite ale Americii pentru înfiinţarea unei agenţii de presă cubaneze în New York. De altfel scriitorul a avut o prietenie strânsă cu Fidel Castro.

Ultimul său roman, "Povestea târfelor mele triste" a apărut în 2004. De atunci autorul n-a mai scris nimic. Iar sănătatea precară l-a obligat să se retragă treptat din lumina reflectoarelor. În 2012, fratele său spunea că suferă de demenţă, informaţia nefiind confirmată oficial.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie. Iar vestea morţii sale a căzut ca un trăsnet peste întreaga lume.

"O mie de ani de singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai măreţ columbian din toate timpurile", a scris pe contul său de Twitter, preşedintele Columbiei.

Şi Casa Albă a transmis condoleanţe familiei Marquez. "Odată cu moartea lui Gabriel García Márquez, lumea a pierdut unul dintre cei mai importanţi scriitori vizionari şi unul dintre scriitorii mei favoriţi de când eram tânăr."

Gabriel Garcia Marquez avea 87 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » A murit scriitorul Gabriel Garcia Marquez! Povestea de viaţă