''Acesta nu este deloc un subiect'' . Rusia nu va folosi arme biologice în Ucraina, susține un înalt oficial de la Kremlin
Directorul adjunct în Departamentul neproliferare şi controlul armamentelor în MAE rus Konstantin Voronţov a combătut afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea recurge la astfel de arme în conflictul din Ucraina. ''Acesta nu este deloc un subiect'' de discuţie şi Rusia este ''integral şi ferm ataşată obligaţiilor sale'' asumate în tratatele internaţionale care interzic folosirea acestor arme, a indicat diplomatul rus.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
''Noi nu avem niciun program în domeniul militar legat de armele biologice'' şi ''toate activităţile noastre în domeniul biologic sunt exclusiv în scopuri paşnice şi nimic mai mult decât atât'', a susţinut Konstantin Voronţov, vorbind presei în marja unei reuniuni de evaluare a aplicării Convenţiei asupra armelor biologice (BWC), care interzice conceperea, fabricarea şi stocarea acestei categorii de arme de distrugere în masă.
Lipsa unui mecanism de verificare a respectării acestei convenţii este însă marele său punct slab şi un subiect de dispută de decenii. În intervenţia sa la Geneva, diplomatul rus a reluat şi acuzaţiile pe această temă la adresa SUA şi Ucrainei, şi anume că Washingtonul ar fi implicat în dezvoltarea unor arme biologice în laboratoare din Ucraina.
Moscova a cerut în zadar Consiliului de Securitate al ONU să investigheze aceste acuzaţii, pe care Washingtonul şi Kievul le resping vehement. Astfel de laboratoare secrete ale SUA există ''nu doar în Ucraina, ci şi în numeroase alte ţări (...) de-a lungul frontierelor Rusiei'', a spus la rândul său ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Geneva, Ghenadi Gatilov, adresându-se presei în aceeaşi discuţie la care a participat şi Voronţov.
Întrebat despre dovezile în acest sens de care dispune Rusia, ambasadorul rus a răspuns că ''mii de documente au fost confiscate'' de trupele ruse în timpul ofensivei în Ucraina şi acestea constituie tot atâtea dovezi ale activităţilor militare secrete desfăşurate în laboratoare din această ţară.
''Noi nu doar vorbim. Noi cunoaştem faptele'', a susţinut diplomatul rus, criticând faptul că SUA şi Ucraina nu au răspuns niciodată întrebărilor pe acest subiect.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰