Antena Meniu Search
x

Acord informal al NATO să nu trimită anumit armament Ucrainei. Zelenski cere mai multe arme: ”Rușii ne depășesc numeric în est”

NATO a fost de acord în mod informal să nu furnizeze anumite tancuri de care Ucraina spune că are acum nevoie, au declarat surse din alianța militară pentru dpa. Informația vine fix când Ucraina cere și mai multe arme. 40 de orașe sunt bombardate puternic în Donbas, inclusiv orașul cheie Severodonețk, iar în Lisichansk poliția adună cadavre pentru înmormântări în masă, potrivit The Guardian. 

de Redactia Observator

la 26.05.2022, 13:37

Acord informal al NATO să nu trimită anumit armament Ucrainei. Zelenki cere mai multe arme: ”Rușii ne depășesc numeric în est”
Soldați ucraineni pe linia frontului din Donbas, 21 mai 2022 - Profimedia

Membrii NATO au convenit în mod informal să nu furnizeze anumite arme Ucrainei, au declarat surse din alianța militară pentru agenția de presă germană dpa, citată de DW. Explicația ar fi că au existat temeri că Rusia ar putea considera livrarea tancurilor de luptă occidentale și a aeronavelor de luptă drept o intrare în război a Vestului. 

Dezvăluirea vine în timp ce ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat NATO că nu face nimic împotriva rușilor, spre deosebire de UE. A declarat totdată că Ucraina vrea să cumpere vehicule de luptă Marder ale infanteriei germane și tancuri Leopard. ”Dar nici măcar nu suntem aproape, nu suntem acolo”, a spus el într-o conferință de presă la Davos. ”Înțelegem că este mai dificil pentru Germania decât pentru alții, așa că am decis să urmărim această dezvoltare cu răbdare strategică”, a spus Kuleba, adăugând că încă nu înțelege de ce este atât de complicat.

Duminică, secretarul de stat german pentru Apărare, Siemtje Möller, a declarat pentru postul public ZDF că NATO a fost de acord să nu furnizeze Ucrainei niciun vehicul de infanterie sau tanc de producție occidentală. ”Comitetul de Apărare a fost informat pe deplin despre acest lucru la mijlocul lunii mai”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Germania, Wolfgang Hellmich, pentru dpa. Până acum, însă, toți partenerii au respectat acordul informal, a spus el. ”Oricine pretinde contrariul fie nu a ascultat corect, fie spune cu bună știință neadevăruri”.

În aceleși timp, un nou scandal se prefigurează între Germania și Polonia. Cancelarul german Olaf Scholz a introdus luna trecută un plan prin care țările din estul NATO ar furniza armatei ucrainene tancuri sovietice în schimbul unor tancuri moderne, occidentale de la producători germani. Președintele polonez Andrzej Duda a acuzat marți guvernul german că și-a încălcat cuvântul. Nemții susțin însă că polonezii vor un model mai avansat Leopard 2A6, spre deosebire de cehi care au primit modele mai vechi Leopard 2A4 construite la sfârșitul anilor 1980 și parțial modernizat de atunci

Pe acelaşi subiect

Ucraina cere mai multe arme: ”Rușii ne depășesc cu mult numeric”

Zelenski a anunțat în discursul său de miercuri noapte că trupele rusești ”ne depășesc cu mult numeric” în unele părți din Donbas și a repetat solicitarea ministrului său de externe, Dmytro Kuleba, adresată la Forumul Economic Mondial de la Davos ca Vestul să trimită mai multe arme, potrivit The Guardian. 

”Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri, mai presus de toate, de arme pentru Ucraina. Ajutor deplin, fără excepții, fără limite, suficient pentru a câștiga”, a spus Zelenski în discursul său zilnic către națiune. Președintele Ucrainei a criticat totodată comunitatea internațională pentru că acordă prea multă atenție intereselor Rusiei și prea puțină intereselor Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Acord informal al NATO să nu trimită anumit armament Ucrainei. Zelenski cere mai multe arme: ”Rușii ne depășesc numeric în est”