Antena Meniu Search
x

Adolescenta iraniană, care ar fi fost bătută pentru că nu purta hijab, a murit după o lună de comă

Adolescenta iraniană Armita Garawand, care a căzut într-o comă în circumstanţe controversate la începutul lunii octombrie în metroul din Teheran, a murit sâmbătă, conform presei iraniene, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.10.2023, 16:30

Adolescenta iraniană, care ar fi fost bătută pentru că nu purta hijab, a murit după o lună de comă
Adolescenta iraniană, care ar fi fost bătută pentru că nu purta hijab, a murit după o lună de comă

"Armita Garawand, o elevă din Teheran, a murit la o oră după ce i-a fost administrat un tratament medical intensiv şi după 28 de zile de spitalizare într-o unitate de terapie intensivă" a anunţat agenţia Borna, afiliată Ministerului Tineretului şi Sportului.

În vârstă de 16 ani şi originară dintr-o regiune kurdă, adolescenta se afla internată la spitalul Fajr din Teheran de la data de 1 octombrie, după ce a leşinat în metrou.

Circumstanţele în care i s-a făcut rău sunt controversate. Autorităţile susţin că adolescenta a fost victima unei "căderi de tensiune" şi neagă "orice altercaţie verbală sau fizică" între aceasta şi "pasagerii şi poliţiştii din metrou".

Sâmbătă, agenţia locală Tasnim a citat "avizul oficial al medicilor" conform cărora tânăra "a suferit o cădere ce a produs o leziune cerebrală, urmată de convulsii continue, de o diminuare a oxigenării cerebrale şi de un edem cerebral, după o scădere bruscă a tensiunii arteriale".

Tânăra ar fi fost bătută de poliţia de moravuri

Însă conform unor ONG-uri iraniene, adolescenta a fost grav rănită în timpul unei "agresiuni" din partea poliţiei de moravuri, ai cărei agenţi sunt însărcinaţi cu impunerea obligaţiei pentru femeile iraniene să poarte văl în public.

Acest caz a survenit la puţin mai bine de un an de la moartea în arest, pe 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia de moravuri pentru că ar fi încălcat regulile stricte de îmbrăcăminte impuse femeilor în Iran.

Acest deces a declanşat o vastă mişcare de protest în Iran care a degenerat în violenţe, fiind soldată cu câteva sute de morţi, inclusiv din rândul poliţiştilor şi a dus la arestarea a mii de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Adolescenta iraniană, care ar fi fost bătută pentru că nu purta hijab, a murit după o lună de comă