Afacerea secretă de 40 de milioane de dolari care îi leagă pe Putin şi Abramovici. Care este averea reală a preşedintelui rus şi cum o ascunde
Roman Abramovici a încheiat în 2010 tranzacţii secrete de 40 de milioane de dolari cu alţi doi oameni de afaceri ruşi supranumiți "portofelele" lui Vladimir Putin: Serghei Roldugin şi Alexander Plekhov. Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea a negat mereu că are vreo relație financiară cu preşedintele rus, dar înțelegerea respectivă sugerează o legătură financiară strânsă între Putin şi oligarhul rus, relatează BBC.
Informaţiile despre o afacere secretă de 40 de milioane de dolari, realizată în urmă cu 13 ani, între Roman Abramovici, Serghei Roldugin şi Alexander Plekhov apar în mai multe documente scurse din Cipru.
Acordul secret a presupus transferul de acțiuni la o companie de publicitate rusă extrem de profitabilă, Video International, la un preţ sub valoarea lor, de la companii deținute de un trust controlat de Abramovici către Serghei Roldugin şi Alexander Plekhov, cunoscuţi ca făcând parte din cercul restrâns al lui Putin. Companiile respective au primit, la rândul lor, dividende de milioane de dolari.
Cine sunt Alexander Plekhov şi Serghei Roldugin
Jurnaliştii de la BBC au colaborat cu Biroul de Jurnalism de Investigație pentru a investiga dezvăluirile făcute de Cyprus Confidential, o echipă de reporteri de la Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație și Paper Trail Media. Documentele confidențiale scurse dezvăluie că unul dintre bărbații implicați în afacerea secretă a fost Serghei Roldugin, un prieten apropiat al președintelui rus.
- De ce nu au reușit sancțiunile occidentale să lovească cu adevărat în oligarhii ruşi. La ce averi au ajuns...
- Cum reușește oligarhul Roman Abramovici să fenteze sancțiunile occidentale. Cu câteva săptămâni înainte de...
- Rusia a reuşit să îşi vândă aproape tot petrolul peste plafonul de 60 de dolari impus de Occident. Cum a...
Roldugin este directorul artistic al Ateneului din Sankt Petersburg. El îl cunoaște din tinereţe pe Vladimir Putin şi ar fi cel care i-a prezentat-o acestuia pe Lyudmila Shkrebneva, femeia cu care Putin s-a căsătorit în 1983 (acum sunt divorțați). Roldugin este nașul primei lor fiice, Maria. Al doilea bărbat este şi el un alt apropiat al președintelui Putin, Alexander Plekhov, un biochimist devenit om de afaceri, tot din Sankt Petersburg.
Roldugin și Plekhov au fost acuzați că sunt "portofelele" președintelui Putin, adică dețin în secret bani și active în numele său. La începutul acestui an, procurorii elvețieni au susținut că cei doi sunt interpuşi, adică nu sunt adevărații proprietari ai activelor din conturile bancare legate de afacerea Video International. Instanța nu a identificat pe nimeni drept adevăratul beneficiar al banilor.
Care este averea lui Putin
Salariul declarat al președintelui Putin în 2021 a fost de puțin peste 100.000 de dolari. Cu toate acestea, există zvonuri că averea lui ar fi undeva între 125 de miliarde de dolari și 200 de miliarde de dolari. Aceşti bani ar fi ascunşi într-o rețea de companii-paravan și conturi ale prietenilor. Plekhov a fost sancționat de guvernul Marii Britanii. Roldugin, şi el sancționat de Marea Britanie, UE și SUA, a fost descris drept "custodele averii offshore a președintelui Putin".
Averea lui Abramovici se ridică la peste 9 miliarde de dolari. Oligarhul a făcut numeroase investiții în sport, arte și proprietăți. A devenit unul dintre cei mai cunoscuți și influenți oligarhi ruși din Marea Britanie, după ce a cumpărat clubul Chelsea în 2003. El și-a minimizat mereu relația cu președintele Putin și a negat acuzaţiile că cei doi au o relație financiară strânsă sau că a acționat în numele liderului rus. În 2010, un purtător de cuvânt al lui Abramovici a spus că acesta nu are "nicio relație financiară cu Putin".
Ce a presupus afacerea care îi leagă pe Putin şi Abramovici
Documentele scurse dezvăluie legăturile dintre fostul șef de la Chelsea şi două companii care au cumpărat un pachet de 25% din acțiunile Video International în 2003. Cele două companii - Finoto Holdings și Grosora Holdings - au fost create la începutul anului 2003. Ambele sunt deținute, printr-o serie de companii fictive, de Sara Trust Settlement, un trust controlat de Abramovici.
Fiecare companie a cumpărat în septembrie 2003 un pachet de 12,5% din acțiunile gigantului de publicitate rus la același preț, aproximativ 130.000 de dolari fiecare. Prețul plătit a fost ridicol, a spus Vladimir Milov, fost ministru al energiei în primul mandat al președintelui Putin și acum lider vocal al opoziției. Miza a fost mult mai mare. La momentul achiziției, Video International domina piața internă de publicitate TV. Compania era "la un pas de Kremlin", potrivit lui Milov.
Abramovici a avut acţiuni la Video International în următorii șapte ani. La un moment dat, compania a declarat o cifră de afaceri de peste de 2 miliarde de dolari. În acea perioadă către companiile Finoto și Grosora au fost plătite dividende de 30 de milioane de dolari.
În 2010, Video International a raportat venituri de 3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, în acel an , Finoto și Grosora și-au vândut fiecare investiția pentru doar 20 de milioane de dolari, un preț aparent sub valoarea corectă de piață. Finoto Holdings și-a vândut participația către Med Media Network, o companie deținută de Serghei Roldugin. În aceeași zi, cealaltă companie controlată de Abramovici, Grosora Holdings, și-a vândut pachetul de 12,5% către Namiral Trading Ltd, companie controlată de Aleksandr Plekhov.
După ce a părăsit Londra, a fost sancţionat şi a vândut Chelsea, Abramovici, care are pașaport rusesc, israelian și portughez, călătoreşte frecvent în prezent între stațiunea rusă Soci, Istanbul și Tel Aviv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰