Antena Meniu Search
x

Afganistan: Mai mult de 100 de polițiști s-au predat talibanilor după atacarea bazei lor

Talibanii au cucerit sâmbătă seară o bază a poliției afgane din nordul țării după ce mai mult de 100 de polițiști s-au predat, provocând forțelor afgane una dintre cele mai grele pierderi de la sfârșitul misiunii militare a NATO

Talibanii au cucerit sâmbătă seară o bază a poliției afgane din nordul țării după ce mai mult de 100 de polițiști s-au predat, provocând forțelor afgane una dintre cele mai grele pierderi de la sfârșitul misiunii militare a NATO

"Mai mult de o sută de polițiști din bază s-au luptat timp de trei zile. Ei au avut destule arme și muniții pentru a continua lupta timp de trei luni", a declarat duminică pentru AFP șeful poliției din provincia Badakhshan, generalul Baba Ian.

"Dar s-au predat după (ce au ajuns la) un acord cu talibanii. Toată muniția și echipamentul au fost confiscate de insurgenți", a spus el.

Predarea polițiștilor, calificată drept un act de trădare de autoritățile locale, a avut loc sâmbătă seară în districtul Warduj din provincia Badakhshan.

Adjunctul guvernatorului provinciei Gul Mohammad Bedar a declarat că predarea polițiștilor este "un act de trădare majoră" ce ar face obiectul unei anchete.

Polițiștii au fost reținuți pentru scurt timp de talibani înainte de a fi eliberați, iar unii dintre ei și-au acuzat în mod deschis comandantul că i-a "trădat" prin încheierea unui acord cu talibanii, potrivit generalului Baba Ian.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat într-un comunicat că polițiștii au fost "eliberați cu condiția să nu se supună ordinelor guvernului de la Kabul".

Acest episod evidențiază problema de loialitate a unei părți a forțelor afgane, împrăștiate pe mai multe fronturi în timp ce atacurile insurgenților se amplifică, în ciuda unui proiect al procesului de pace.

Forțele NATO și-au încheiat în mod oficial în decembrie misiunea de luptă în Afganistan, unde au rămas desfășurați circa 13.000 de soldați străini pentru a instrui forțele afgane și efectua operațiuni antiteroriste, amintește France Presse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Afganistan: Mai mult de 100 de polițiști s-au predat talibanilor după atacarea bazei lor