Antena Meniu Search
x

Air France și Airbus, nevinovate în procesul privind accidentul aviatic soldat cu 228 de morți în 2009. Rudele victimelor, şocate de verdict

Un tribunal din Franța a găsit nevinovate companiile Air France și Airbus în procesul privind acuzațiile de omor involuntar în urma tragediei aviatice din 2009, în care toate cele 228 de persoane aflate la bord au murit, transmite BBC.

de Redactia Observator

la 17.04.2023, 17:42

Air France și Airbus, nevinovate în procesul privind accidentul aviatic din 2009, soldat cu 228 de morți. Rudele victimelor, şocate de verdict
Air France și Airbus, nevinovate în procesul privind accidentul aviatic din 2009, soldat cu 228 de morți. Rudele victimelor, şocate de verdict - Profimedia Images

Un Airbus A330 operat de Air France s-a prăbușit în Oceanul Atlantic în 2009. Chiar dacă s-au comis erori, instanța a declarat că nu se poate dovedi o legătură de cauzalitate între acestea și dezastru. Decizia vine în urma unui proces public început de rudele victimelor. Acestea au părut uluite când a fost citit verdictul, s-au ridicat și apoi s-au așezat din nou, potrivit agenției de presă AFP.

A fost primul proces pentru omucidere involuntară a unei corporații care a avut loc în Franța. Air France și Airbus au negat întotdeauna acuzațiile, pentru care riscau o amendă maximă de 225.000 de euro.

Toți cei 12 membri ai echipajului și cei 216 pasageri de la bordul zborului au murit în 2009

Companiile au spus că accidentul s-a produs din cauza unei erori a pilotului. Ancheta a dezvăluit că avionul a fost prins într-o furtună la câteva ore după plecarea din Rio de Janeiro către Paris. Când senzorii de viteză au înghețat și au dat citiri false, piloții nu au reușit să urmeze procedura corectă și au pierdut controlul avionului, care s-a prăbuşit în ocean.

Judecătorul a spus că au existat mai multe acte de neglijență din partea ambelor companii, dar că nu există suficientă certitudine pentru a face răspunzătoare Airbus și Air France pentru accident. "O legătură cauzală probabilă nu este suficientă pentru a defini asta o infracțiune", a spus judecătorul în declarația sa, în fața unei săli de judecată pline.

Toți cei 12 membri ai echipajului și cei 216 pasageri de la bordul zborului au murit când avionul s-a prăbuşit în mare de la o înălțime de 11.580 m, fiind cel mai grav incident din istoria Air France.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Air France și Airbus, nevinovate în procesul privind accidentul aviatic soldat cu 228 de morți în 2009. Rudele victimelor, şocate de verdict