Antena Meniu Search
x

Final de epocă. Akihito, al 125-lea împărat al Japoniei, va abdica

Se încheie o eră în Japonia. Akihito, al 125-lea împărat al Japoniei, va abdica peste câteva ore. Îmbrăcat în ţinută tradiţională, suveranul a participat, cu puţin timp în urmă, la un ritual care precede ceremonia. Evenimentul a avut loc în palatul imperial din Tokyo.

de Redactia Observator

la 30.04.2019, 09:03

Vezi și

Se încheie o eră în Japonia. Akihito, al 125-lea împărat al Japoniei, va abdica peste câteva ore. Îmbrăcat în ţinută tradiţională, suveranul a participat, cu puţin timp în urmă, la un ritual care precede ceremonia. Evenimentul a avut loc în palatul imperial din Tokyo. După mai bine de două secole, Akihito devine astfel primul împărat care abdică. În vârstă de 85 de ani, suveranul a anunţat încă din 2016 că se va retrage. De mâine, pe tron va urca fiul său, Naruhito.

Ceremonia de abdicare va avea loc la Palatul din Tokyo, în prezenţa a 330 de demnitari. Premierul Shinzo Abe va lua cuvântul şi va anunţa decizia împăratului. Apoi, Akihito va rosti ultimul discurs în calitate de împărat. Japonezii din toată ţara au venit în capitală să asiste la momentul istoric.

Aflat de trei decenii pe tron, suveranul, în vârstă de 85 de ani, stabileşte o premieră. Din 1817, începutul erei moderne, niciun împărat nu a mai abdicat în Ţara Soarelui Răsare. În 2016, când şi-a anunţat decizia, Akihitio a invocat starea de sănătate tot mai fragilă. În 2003, el a fost diagnosticat cu cancer de prostată, iar în 2012 a fost operat pe inimă.

Akihito a fost un împărat care nu a încetat să îşi reinventeze rolul.

În 2011, suveranul s-a adresat naţiunii, într-un discurs televizat fără precedent. Japonia tocmai fusese lovită de un cutremur urmat de un val seismic care a ucis aproape 16 mii de oameni. Iar în 1959, pe când era încă prinţ moştenitor, a surprins întreaga ţară prin căsătoria cu o tânără fără rang nobiliar, pe care o întâlnise la tenis.

La 59 de ani, Naruhito, primul născut al împăratului Akihito, va deveni, miercuri, noul suveran al Japoniei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Final de epocă. Akihito, al 125-lea împărat al Japoniei, va abdica