Antena Meniu Search
x

Foto Al Qaeda are un nou lider: un fost general egiptean supranumit ”Sabia răzbunării”, descris ca un „strălucit și nemilos strateg”

Gruparea teroristă Al Qaeda are un nou lider, supranumit ”Sabia Răzbunării” (Seif Al Adel), în persoana unui fost general egiptean, descris de americani ca un „strălucit și nemilos strateg”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 26.02.2021, 15:34

  • Saif al-Adel este noul lider Al Qaeda, după ce a preluat frâiele grupării de la Ayman Zawahiri.
  • ”Sabia Răzbunării”, este un fost general egiptean care s-ar ascunde în prezent în Iran.

Fostul general egiptean Saif al-Adel se ascunde în Iran și a preluat frâiele grupării de la Ayman Zawahiri, potrivit rapoartelor FBI, după ce acesta ar fi murit la sfârșitul anului trecut, în urma unor probleme de respirație.

Acum, Saif, care a fost mult timp urmărit de agențiile de informații atât din Marea Britanie, cât și din SUA, a preluat conducerea grupării teroriste și pregătește noi atacuri.

Un expert britanic în combaterea terorismului a declarat, pentru Mirror, că Saif al-Adel, comparativ cu Zawahiri, ”este probabil un lider mult mai eficient, cel puțin la fel de bun ca bin Laden, dacă nu și mai bun”.

Saif a fost puternic implicat în activitățile Al Qaeda de în ultimii 30 de ani și pe numele său a fost emisă deja o recompensă americană de peste 10 milioane de dolari, după bombardamentele asupra ambasadei SUA din Nairobi și Dar es Salaam, în 1998, soldate cu 224 de morți. 

Noul lider Al Qaeda, un fost general nemilos şi foarte respectat

Seif Al Adel, cunoscut și sub denumirile de Muhamad Ibrahim Makkawi, ori Ibrahim Al-Madani, a fost un membru de seamă al unității de protecție pentru Bin Laden, în Afganistan, numită „Garda Neagră”, după culoarea eșarfelor lor.

O sursă l-a descris pe Saif ca pe cineva care a fost întotdeauna „cel mai puțin afectat de moartea civililor nevinovați”. 

Rapoartele sugerează că noul lider periculos încearcă să construiască legături cu ISIS, Iran și talibanii din  Afganistan. 

Colonelul britanic Richard Kemp, care a monitorizat activitatea lui Saif, în urmă cu aproape 20 de ani, a declarat că acesta este extrem de respectat în rândul teroriștilor, așa că nu e exclusă o cooperare la nivelul mai multor organizații teroriste.

"El ar putea face din Al Qaeda o organizație mult mai eficientă decât a fost de câțiva ani", a spus Richard Kemp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Al Qaeda are un nou lider: un fost general egiptean supranumit ”Sabia răzbunării”, descris ca un „strălucit și nemilos strateg”