Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri pentru Congres în SUA. Ce trebuie să știi

Alegerile pentru Congres în Statele Unite sunt programate pe 6 noiembrie și ar putea avea un puternic impact asupra politicii americane. Alegătorii sunt chemați să dea votul pentru membrii Camerei Reprezentanților, dar și pentru 35 de locuri în Senat.

de Redactia Observator

la 06.11.2018 , 11:58

Alegerile pentru Congres în Statele Unite sunt programate pe 6 noiembrie și ar putea avea un puternic impact asupra politicii americane. Alegătorii sunt chemați să dea votul pentru membrii Camerei Reprezentanților, dar și pentru 35 de locuri în Senat.

O schimbare a majorității, în prezent republicană, va influența masiv deciziile administrației conduse de Președintele Donald Trump. La scrutinul din 6 noiembrie sunt aleși și guvernatorii din 36 de state americane.

De ce se numesc Alegeri de mijloc de mandat

Articolul continuă după reclamă

Scrutinul pentru Congres din 6 noiembrie din SUA are loc la 2 ani după alegerile prezidențiale, adică la jumătatea mandatului prezidențial. De aceea poartă și numele de ”Alegeri de mijloc de mandat”.

În mod tradițional, scrutinul este văzut astfel și ca un vot privind prestația președintelui și a partidului său, în cazul din acest an Donald Trump și Partidul Republican.

Pentru ce se dă votul pe 6 noiembrie

Congres: În alegerile de marți sunt aleși membrii Camerei Reprezentanților și o parte din Senat, camere legislative care împreună formează Congresul Statelor Unite.

În cazul Camerei Reprezentanților sunt alegeri pentru toate cele 435 de locuri. Membrii săi sunt aleși pe o perioadă de 2 ani, așa că următoarele alegeri în această cameră vor fi în 2020, concomitent cu cele prezidențiale.

Este de așteptat, conform sondajelor, ca alegerile pentru camera Reprezentanților să fie câștigate de Partidul Democrat.

Intrarea într-o secție de vot din Washington

În cazul Senatului, sunt doar o parte din mandate supuse la vot. Alegătorii sunt chemați să desemneze 35 dintre cei 100 de senatori. Calculele făcute conform sondajelor arată că republicanii au prima șansă de a-și păstra majoritatea la finalul scrutinului.

Guvernatori: În paralel cu scrutinul legislativ au loc și alegeri pentru guvernatori. Sunt votați pe 6 noiembrie guvernatorii din 36 de state și alți trei din teritoriile americane neîncorporate Guam, Insulele Mariane de Nord și Insulele Virgine Americane.

Alegeri locale: De asemenea, tot în această zi au loc alegeri locale în mai multe orașe americane, inclusiv Capitala Washington D.C. (Districtul Columbia), care nu are guvernator, ci primar.

Referendumuri locale: Cu ocazia acestui scrutin, în mai multe state au loc și referendumuri. În Florida, de exemplu, sunt 12 astfel de voturi populare, pe chestiuni precum interzicerea fumatului țigărilor electronice în spații închise sau restabilirea dreptului de vot pentru foștii deținuți.

Cine câștigă

Toate estimările indică astfel că democrații vor câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților și republicanii își vor menține majoritatea în Senat.

Cine pierde: Totuși, în privința rezultatului final, pare mult mai clar cine pierde. Astfel, republicanii lui Donald Trump sunt așteptați să piardă din mandatele pe care le dețin în prezent în Camera Reprezentanților, dar și din Senat, chiar dacă au mari șanse să-i păstreze controlul.

De asemenea, deși sunt așteptați să câștige în cele mai multe state, republicanii ar putea pierde și câteva din posturile de guvernator deținute în prezent. Automat, în urma reculului republicanilor, pierde și Donald Trump.

Donald Trump ține umbrela la ieșirea din Casa Albă

Alegerile pentru Camera Reprezentanților

Toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților sunt aleși pentru un mandat de 2 ani, până în 2020. În prezent, Camera este controlată de Partidul Republican (ca și Senatul, de altfel), care-l sprijină pe Președintele Donald Trump.

Miza: Pentru a avea majoritatea, e nevoie de minim 218 mandate. În prezent 235 de mandate sunt ale republicanilor, 193 sunt ale democraților, iar 7 sunt vacante.

Cât trebuie pentru victorie: Dacă vor să fie majoritari, democrații trebuie să câștige cel puțin 23 de mandate din tabăra adversarilor. Republicanii, în schimb, au nevoie de un număr aproximativ dublu de mandate pentru a câștiga majoritatea, ceea ce e îndoielnic.

Ce spun sondajele de opinie. Sondajele, de altfel, spun că alegerile de mijloc de mandat vor schimba majoritatea în favoarea democraților.

Calcule din trecut: Statisticile, de asemenea, le sunt favorabile și arată că, în istoria alegerilor de mijloc de mandat, partidul care sprijină Președintele pierde în medie 32 de locuri în Camera Reprezentanților și 2 locuri în Senat. Iar sondajele par să dea dreptate și acum statisticilor.

Minus pentru partidul lui Trump: Republicanii mai au și dezavantajul ca unii dintre congresmenii săi să se retragă la acest final de mandat și să nu mai candideze pe 6 noiembrie. În plus, partidul riscă să aibă de suferit și din cauza popularității mici a Președintelui Donald Trump (sub 45%).

Ce spun sondajele pentru Camera Reprezentanților

Estimarea CNN: Potrivit estimărilor prezentate de CNN, în cazul republicanilor, 153 de mandate sunt sigure, pentru alte 22 de mandate au șanse mari de câștig, iar alte 22 de mandate ar putea fi câștigate de ei.

Infografic CNN cu situația în Camera Reprezentanților

În cazul democraților, 187 de mandate sunt sigure, 5 mandate sunt cu șanse mari de câștig și 15 ar putea fi câștigate de ei.

Mai rămân 31 de mandate care sunt intens disputate, diferența în sondaje fiind foarte mică între candidații celor două partide.

Posibil rezultat: CNN estimează că democrații vor câștiga o majoritate de 227 de mandate, iar republicanii vor avea 208 mandate.

Estimare CNN privind rezultatul alegerilor pentru Camera Reprezentanților

Estimarea Fox News: Fox News estimează că, în cazul republicanilor sunt 166 de mandate sigure în Camera Reprezentanților și alte 33 de mandate probabile.

În cazul democraților, 193 de mandate sunt sigure și alte 14 vor fi, probabil, câștigate.

Rămân 29 de mandate pe muchie de cuțit, unde cursa electorală între democrați și republicani este extrem de strânsă.

Ambele sondaje arată însă că sorții sunt favorabili democraților la acest scrutin, având mari șanse de a obține majoritatea de 218 locuri.

Infografic Fox News cu situația în Camera Reprezentanților

Oare e chiar așa? Totuși, sondajele se pot înșela, dovadă fiind chiar alegerile prezidențiale din 2016, care o indicau câștigătoare pe Hillary Clinton. Astfel că, la finalul scrutinului, pot apărea și surprize.

Alegerile pentru Senat

Miza: La Senat, în aceste alegeri de mijloc de mandat sunt votate doar 35 de mandate, adică aproximativ o treime din cele 100. Senatorii primesc un mandat de 6 ani în Statele Unite.

Sondajele: Spre deosebire de Camera Reprezentanților, unde pierderile se anunță a fi substanțiale, republicanii au prima șansă de a păstra majoritatea în Senat.

Avantajul republican: De altfel, dintre cele 35 de locuri care trebuie votate, doar 9 sunt în prezent ale republicanilor. Democrații trebuie în schimb să-și apere 24 de mandate, plus încă 2 mandate de independenți care, în această legislatură, au fost în tabăra lor.

Ce spun sondajele pentru Senat

În prezent, ca și Camera Reprezentanților, Senatul este sub control republican, 51 de senatori la 49. Majoritatea republicană se va menține, cel mai probabil, și după scrutinul din 6 noiembrie, arată sondajele.

Estimarea CNN: Potrivit sondajului CNN, republicanii vor avea 4 mandate sigur, iar alte 2 ar putea fi câștigate. Ei mai au 42 de mandate care nu sunt vizate de aceste alegeri.

Democrații vor câștiga sigur 14 mandate, alte 5 sunt cu șanse mari de câștig, iar alte trei probabil ar putea fi câștigate. Ei mai au 23 de mandate care nu sunt vizate de acest scrutin.

6 mandate de senator sunt indecise, pentru că e o cursă foarte strânsă între candidații democrați și republicani.

Posibil rezultat: CNN estimează că, în urma votului dat pentru cele 35 de locuri, în configurația finală a Senatului, republicanii vor avea 52 de mandate, iar democrații 48.

Estimare CNN a rezultatelor alegerilor pentru Senat

Estimarea Fox News: Conform sondajelor Fox News, republicanii au 5 mandate sigure și alte 3 probabile.

Democrații au 9 mandate sigure și 3 probabile.

5 mandate senatoriale sunt indecise, cursa între candidații din cele două partide fiind foarte strânsă.

Alegerile pentru guvernatori

Pe 6 noiembrie sunt aleși și guvernatorii în 36 de state americane și 3 teritorii neîncorporate. În prezent, 26 dintre cele 36 de posturi de guvernator sunt republicane.

Ce spun sondajele: Conform Fox News, 13 mandate sunt sigur republicane, iar 2 probabile. Democrații au 6 posturi de guvernator sigure și alte 7 probabile. 8 posturi de guvernator sunt indecise, cu diferența foarte mică între contracandidați.

Estimarea Fox News privind situația guvernatorilor

Miza alegerilor pentru guvernatori: Dacă democrații câștigă mai multe posturi de guvernator decât în prezent, va fi o lovitură de imagine pentru Președintele Trump și Partidul Republican. Situația poate fi mai complicată în plan local pentru planurile lui Donald Trump.

Importanța alegerilor de mijloc de mandat

Scrutinul din noiembrie e considerat ca un referendum privind activitatea lui Donald Trump. Iar un vot majoritar dat democraților va fi în primul rând o înfrângere pentru actualul președinte american.

Schimbarea majorității în Congresul controlat acum în ambele camere de către republicani va fi o grea lovitură pentru administrația de la Casa Albă.

Miza: Cu o majoritate în Senat, democrații vor fi capabili să blocheze nominalizările făcute de președinte pentru Curtea Supremă.

De ce e important: Cu o majoritate în Camera Reprezentanților, așa cum indică, de altfel, toate sondajele făcute în SUA, situația se complică pentru agenda Președintelui Trump.

Donald Trump în declarații de presă

Întreg procesul legislativ va fi influențat, iar multe din legile necesare pentru aplicarea planurilor politice ale lui Donald Trump vor fi blocate în bună parte. Democrații vor reduce astfel dramatic spațiul de manevră de care a avut parte până acum administrația de la Casa Albă.

Cel mai rău scenariu pentru Donald Trump

Impeachment: Și mai este scenariul despre care democrații au evitat până acum să vorbească: demiterea lui Donald Trump. Cu o majoritate în Camera Reprezentanților, democrații pot demara procedura de impeachment. Ca să-l demită pe Trump vor avea nevoie de o majoritate de două treimi în Senat – ceea ce e foarte puțin probabil.

Scenariul probabil: Dacă nu va fi vizat de impeachment, Trump va rămâne cu frustrarea de a-și vedea proiectele blocate de o Cameră a Reprezentanților ostilă. Iar asta nu e tocmai ce dorește, mai ales că ia în calcul să candideze pentru al doilea mandat la Casa Albă, în 2020.

Cea mai grea situație: Există însă și scenariul cel mai rău pentru Donald Trump: ca și Camera Reprezentanților, și Senatul să fie cu majoritate democrată. Însă atât sondajele, cât și statisticile, arată că e foarte puțin probabil.

Doi ani de blocaj

Rezultatul plauzibil: Cel mai plauzibil rezultat, bineînțeles, dacă sondajele nu se înșală, ar fi majoritate democrată în Camera Reprezentanților și majoritate republicană în Senat.

Ce ar însemna asta? Blocaj! Foarte posibil, cele două partide rivale nu vor reuși să se pună de acord în cele mai multe chestiuni politico-legislative, iar dialogul dintre Congres și Casa Albă va deveni tot mai tăios în următorii 2 ani, până la alegerile din 2020, când vor fi aleși președintele și din nou membrii Camerei Reprezentanților.

Donald Trump la plecarea către un miting electoral

Blocaj: De altfel, riscul închiderii Guvernului din cauza lipsei unui acord bugetar va fi din nou foarte mare, așa cum s-a întâmplat și în cazul Președintelui Barack Obama, confruntat pe-atunci cu majoritate republicană ostilă în Camera Reprezentanților.

Importanța alegerilor pentru guvernatori

Chiar și alegerile pentru guvernatorii din cele 36 de state vor avea un mare efect tot asupra Casei Albe. Donald Trump se pregătește deja pentru al doilea mandat.

De ce e important: Pierderea unor guvernatori în favoarea democraților îl va afecta în campania electorală pentru scrutinul din 2020. Guvernatorii sunt importanți în cursa prezidențială prin susținerea publică a candidaților la prezidențiale din partidul lor și, de asemenea, prin aducerea de donatori și mobilizarea voluntarilor.

Astfel, cei 36 de guvernatori aleși pe 6 noiembrie vor juca un rol crucial în campania electorală din 2019 și 2020.

- Acest articol a fost actualizat -

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Alegeri pentru Congres în SUA. Ce trebuie să știi