Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri generale în Germania pe 26 septembrie. Cine ar putea fi viitorul cancelar

Social-democratul Olaf Scholz este favorit pentru funcția de cancelar al Germaniei, partidul care îl susține fiind creditat, în urma sondajelor de opinie, cu prima șansă de a obține cele mai multe voturi în alegerile generale din 26 septembrie, în Germania.

de Redactia Observator

la 24.09.2021 , 18:32

Olaf Scholz, candidatul social-democrat la alegerile generale din Germania Alegeri generale în Germania pe 26 septembrie. Cine ar putea fi viitorul cancelar - Profimedia Images

Astfel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) riscă să piardă postul de cancelar după alegerile parlamentare programate duminică în Germania, deşi probabil va rămâne la guvernare alături de Partidul Social-Democrat (SPD), al cărui candidat, Olaf Scholz, este creditat cu prima şansă de a conduce viitorul guvern.

Germania organizează alegeri generale pe 26 septembrie

Olaf Scholz, candidatul social-democraților, are 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22%, scrie Mediafax.

Articolul continuă după reclamă

Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) este creditată cu 16-17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (stânga) este la nivelul de 6-7%.

Pe acelaşi subiect

Cum funcționează alegerile generale în Germania

Toți cetățenii care au peste 18 ani au dreptul să voteze în Germania, indiferent de statutul financiar, de educație sau de preferințe politice. În momentul în care ajung la urne, alegătorii primesc două liste pe care trebuie să își exprime opțiunile de vot: pe prima aleg un candidat, pe a doua un partid. 

Dintre cele două voturi, al doilea (lista cu partidele) este mai important, notează dw.com. În funcție de procentul obținut în urma alegerilor se decide asupra formării Bundestag-ului. Prin al doilea vot, cetățenii decid asupra majorității în Bundestag. În momentul în care este clar câte mandate a obținut un partid prin cel de-al doilea vot, acestea vor fi distribuite pe listele de land. Cetățenii pot, de asemenea, decide dacă vor să-și exprime numai primul sau numai al doilea vot. 

Interesant este că nu cetățenii, ci parlamentarii aleg, în final, persoana care va prelua funcția de cancelar al Germaniei, în funcție de persoanele aflate în fruntea partidelor câștigătoare la alegeri.

Cine ar putea fi următorul cancelar al Germaniei

În preferinţele pentru postul de cancelar, candidatul social-democrat Olaf Scholz se menţine pe primul loc, cu 29%. Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), a ajuns la 14% (plus 3%), iar Annalena Baerbock, candidata Alianţei '90 / Verzi, este la nivelul de 16%.

60,4 milioane de oameni sunt așteptați să se prezinte la vot, duminică, la alegerile parlamentare, pe 26 septembrie, în Germania. Angela Merkel nu va mai candida pentru postul de cancelar.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Alegeri generale în Germania pe 26 septembrie. Cine ar putea fi viitorul cancelar