Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri în Iran, după moartea lui Raisi: Reformistul Pezeshkian şi ultraconservatorul Jalili, în turul al doilea

Reformistul Massoud Pezeshkian şi ultraconservatorul Said Jalili se vor confrunta într-un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne, după primul tur desfăşurat vineri, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 29.06.2024 , 14:44

Reformistul Pezeshkian şi ultraconservatorul Jalili
Alegeri în Iran, după moartea lui Raisi: Reformistul Pezeshkian şi ultraconservatorul Jalili, în turul al doilea - Profimedia Images

"Niciunul dintre candidaţi nu a putut obţine majoritatea absolută a voturilor în primul tur şi, în consecinţă, primul şi al doilea candidat vor fi departajaţi într-un al doilea tur pe 5 iulie", a declarat în faţa presei Mohsen Eslami, purtător de cuvânt al serviciului electoral al ministerului, potrivit Agerpres.

Din cele 24,54 milioane de voturi numărate, deputatul Massoud Pezeshkian a primit 10,41 milioane de sufragii (42%), devansându-l pe Said Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, care a obţinut 9,47 milioane (38%).

În urma lor s-au clasat preşedintele conservator al Parlamentului, Mohamad Baquer Ghalibaf, cu 3,38 milioane de voturi, şi clericul Mostafa Pourmohammadi, cu 206.397 de sufragii.

Articolul continuă după reclamă

Aproximativ 61 milioane de alegători au fost chemaţi la urne, însă numai 24,54 milioane (40%) s-au prezentat, în ciuda apelului lansat vineri de ayatollahul Ali Khamenei ca "votul să fie luat în serios şi să se participe la el".

Prezenţa la vot a fost cea mai scăzută din cele 14 alegeri prezidenţiale desfăşurate de la declararea Republicii islamice în 1979.

Alegerile actuale au fost convocate pentru desemnarea succesorului lui Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Alegeri în Iran, după moartea lui Raisi: Reformistul Pezeshkian şi ultraconservatorul Jalili, în turul al doilea