Iranul a dat startul înscrierilor la alegerile prezidenţiale anticipate. Cine i-ar putea lua locul lui Ebrahim Raisi
La aproape două săptămâni de la moartea preşedintelui Ebrahim Raisi, Iranul a dat startul înscrierilor la alegerile prezidenţiale anticipate ce vor avea loc pe 28 iunie. Şi există deja un prim candidat - Saed Jalili - adept al liniei dure şi fost negociator şef în domeniul nuclear.
În Iran a început joi perioada de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale anticipate de la 28 iunie, care îl vor desemna pe succesorul ultraconservatorului Ebrahim Raisi, decedat într-un accident de elicopter, scrie Agerpres.
'Înscrierea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale a început la ora 08.00 în incinta Ministerului de Interne şi va continua timp de cinci zile', a relatat agenţia oficială IRNA. 'În primele ore ale zilei de joi, în jur de 30 de persoane au venit la Ministerul de Interne', dar 'niciuna nu îndeplinea criteriile de bază pentru a candida', a declarat un responsabil la televiziunea de stat.
Conform legii electorale iraniene, aspiranţii trebuie să aibă vârsta între 40 şi 75 de ani, să deţină cel puţin un master universitar şi pot să fie sau nu membri ai clerului. În mod tradiţional, principalii candidaţi ai curentelor politice se înscriu în ultimele zile de depunere a candidaturilor.
Între cine s-ar putea da lupta pentru putere
- Mii de oameni au participat la funeralii în 3 oraşe. Iranul acuză, indirect, SUA că au provocat decesul lui...
- Moartea lui Raisi a provocat o undă de şoc în Orientul Mijlociu. Iranienii plecaţi din ţară au sărbătorit...
- Drona Akinci de la Bayraktar care a găsit epava elicopterului iranian a desenat o semilună la întoarcerea în...
Acestea vor trebui validate până la 11 iunie de Consiliul Gardienilor Constituţiei, dominat de conservatori şi însărcinat să supervizeze procesul electoral. Politicieni moderaţi au acuzat Consiliul că îi descalifică pe rivalii candidaţilor adepţi ai liniei dure, aşteptaţi să domine viitoarea cursă prezidenţială.
Potrivit observatorilor, în competiţie s-ar putea înscrie Parviz Fattah, fost membru al Gardienilor Revoluţiei şi care conduce un fond de investiţii, Saeed Jalili, fost negociator-şef pentru acordul nuclear, preşedintele interimar Mohammad Mokhber, precum şi Ali Larijani, fost preşedinte al parlamentului şi căruia i s-a interzis să candideze în 2021.
Alegerile vor fi urmărite îndeaproape pe scena internaţională având în vedere că Teheranul este un actor major în Orientul Mijlociu şi pe fondul războiului din Gaza şi al îngrijorărilor legate de programul nuclear iranian.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰