Antena Meniu Search
x

Alegeri în Republica Moldova – Rezultate oficiale preliminare: PAS, partidul Maiei Sandu, 52,50% din voturi

Cetăţenii din Republica Moldova au ales, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului, în cel de-al zecelea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Prezenţa la urne, duminică, în alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de sub 50%, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 08:55

Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova
Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova - Hepta

UPDATE 12 iulie, ora 8:50 - După procesarea 99,49% sau 2.138 din procesele verbale din ţară, partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a obţinut 52,50 % din voturi la alegerile parlamentare aniticipate din Republica Moldova. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obţinut 27,38%, iar Partidul Şor 5,78%, acestea fiind şi formaţiunile care vor intra în Parlament.

În municipiul Chişinău, după prelucrarea celor 304 procese verbale, PAS acumulează peste 56,77%, BeCS – 28,4%, iar Partidul Politic Şor 3,63%.

UPDATE 21:40 - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) a câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor preliminare ale unui sondaj telefonic efectuat în cursul zilei de duminică de organizaţia WatchDog.MD și de Institutul de Politici Publice.

Datele sondajului de opinie sunt preliminare, urmând să fie actualizate pe măsură ce sunt centralizate.

Pe acelaşi subiect

Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, o alianţă de stânga, prorusă, formată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condusă de foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, ar fi obţinut 24%, potrivit site-ului Unimedia.info.

Partidul Şor, condus de Ilan Şor, este creditat cu 8,1%, iar Blocul electoral Renato Usatîi, 4,4%.

Platforma Demnitate şi Adevăr este creditată cu 1,8%, formaţiunea Democraţia Acasă a obţinut 1,1%, iar Partidul Democrat din Moldova, 1,1%.

UPDATE 21:00: Secţiile de vot din Republica Moldova s-au închis. În total, până la 21:00, s-au prezentat la urne 1 463 300 alegători. Până la închiderea urnelor, rata de participare la scrutin a ajuns la 48,16%, potrivit publika.md.

UPDATE: S-au format cozi în Transnistria, unde s-au deschis 41 de secții de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, potrivit Agerpres

"La 7.00 şi-au început activitatea toate secţiile de votare din ţară", a afirmat Cimil. Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00, conform AGERPRES. 

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, iar autorităţile electorale au pregătit pentru acest scrutin 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cetăţenii din diaspora.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenţi, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Numărul total de candidaţi înscrişi în liste este de 1.791 persoane.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC. Dintre aceştia, 1.800 de observatori naţionali reprezintă opt asociaţii obşteşti din ţară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, şi 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine. Scrutinul parlamentar anticipat are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. 

12 secţii de votare organizate în România

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate în România, între care două sunt în Bucureşti, mai notează AGERPRES. Acestea sunt:

  • Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;
  • Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
  • Iaşi - Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;
  • Suceava - Universitatea "Ştefan cel Mare Suceava", str. Universităţii, nr. 13;
  • Galaţi - Universitatea "Dunărea de Jos", str. Domnească, nr. 47;
  • Bacău - Universitatea "Vasile Alecsandri", Calea Mărăşeşti, nr. 157;
  • Cluj-Napoca - Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa "Lucian Blaga", nr. 1 - 3;
  • Timişoara - Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu", str. Cluj, nr. 12;
  • Braşov - Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
  • Sibiu - Şcoala Gimnazială "Regina Maria", str. Zaharia Boiu, nr. 1;
  • Constanţa - Universitatea "Ovidius", bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
  • Craiova - Universitatea "Craiova", str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Alegeri în Republica Moldova – Rezultate oficiale preliminare: PAS, partidul Maiei Sandu, 52,50% din voturi