Antena Meniu Search
x

Alegeri parlamentare în Franţa, al doilea scrutin. Macron ar putea obţine o majoritate zdrobitoare!

Secţiile de vot s-au deschis duminică în Franţa metropolitan, la ora locală 8 (9 ora României), 47 de milioane de alegători fiind chemaţi la urne în al doilea tur al scrutinului legislative, care, potrivit sondajelor, îi va oferi lui Emmanuel Macron o majoritate zdrobitoare în noua Adunare Naţională, unde opoziţia riscă să fie redusă la o proporţie foarte mică.

Secţiile de vot s-au deschis duminică în Franţa metropolitan, la ora locală 8 (9 ora României), 47 de milioane de alegători fiind chemaţi la urne în al doilea tur al scrutinului legislative, care, potrivit sondajelor, îi va oferi lui Emmanuel Macron o majoritate zdrobitoare în noua Adunare Naţională, unde opoziţia riscă să fie redusă la o proporţie foarte mică.

Scrutinul ar urma să fie marcat de o rată mare de absenteeism, marcând finalul unei lungi perioade electorale, începută în toamnă cu primarele de dreapta, ce a provocat haos în partidele tradiţionale şi schimbări aproape fără precedent în peisajul politic.

Secţiile de vot se vor închide la ora locală 18 (19 ora României) în majoritatea ţării, cu excepţia marilor oraşe unde vor rămâne deschise până la ora locală 20 (21 ora României). O parte dintre francezii din străinătate au votat sâmbătă.

MINISTRU ALES LA DIFERENŢĂ DE 136 DE VOTURI

Singura dintre cei şase miniştri încă în pericol după primul tur de scrutin, Annick Girardin, ministru pentru Teritoriile de peste mări, a fost realeasă la Saint-Pierre et Miquelon cu un avans de 136 de voturi. În cazul unui eşec, ea ar fi trebuit să părăsească Guvernul. Ceilalţi cinci colegi ai săi sunt favoriţi în Franţa metropolitană.

La Saint-Martin şi Saint-Barthélémy, candidate La Republique en Marche (REM), al lui Emmanuel Macron, a fost învinsă de republican Claire Javois. În Guyana franceză, deputatul DVG în exerciţiu, Gabriel Serville, a fost reales. El va fi însoţit în Adunarea Naţională de candidatul REM Lenaïck Adam. În Guadaloupe, au câştigat doi candidaţi DVG (Justine Bénin şi Max Mathiasin), un REM (Olivier Serva) şi o socialistă (Hélène Vainqueur-Christophe).

Potrivit sondajelor, partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche (REM) va obţine o majoritate detaşată în scrutin, ceea ce confirmă dorinţa de reînnoire a peisajului politic, în pofida unei rate de participare care se anunţă scăzută.

Peste 47 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne.

După succesul înregistrat de REM în primul tur de scrutin, şeful statului aşteaptă o „confirmare” care să îi permită să îşi aplice clar politica, începând cu ordonanţele controversate privind reforma Codului Muncii şi legea privind „moralizarea politică”. Acestea vor figura pe agenda Parlamentului încă din iulie.

Potrivit sondajelor, formaţiunea lui Macron, nou-înfiinţată şi aliată cu centriştii din MoDem, ar putea câştiga în până la 470 din totalul de 577 de circumscripţii, ceea ce s-ar traduce printr-una dintre cele mai impunătoare majorităţi din Republica a V-a.

Reînnoirea Adunării Generale va fi de o amploare inedită, sub efectul „valului Macron”, care deschide porţile unei noi generaţii de aleşi, dintre care o parte novici în politică. Numai 222 de deputaţi aflaţi în legislativul actual s-au calificat pentru al doilea tur de scrutin.

În total, 1.146 de candidaţi, dintre care 40% de femei, se înfruntă pentru cele 573 de mandate aflate în joc. Patru deputaţi au fost aleşi din primul tur de scrutin. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Alegeri parlamentare în Franţa, al doilea scrutin. Macron ar putea obţine o majoritate zdrobitoare!