Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri SUA 2020: Realizările şi eşecurile lui Donald Trump în cei patru ani de preşedinţie

Preşedintele american Donald Trump a avut un prim mandat tumultuos la Casa Albă, marcat de impeachment, acuzaţii privind ingerinţele Rusiei în alegeri, politici controversate şi criza COVID care a ucis peste 200.000 de persoane în Statele Unite.

de Iulia Iancu

la 03.11.2020 , 15:42

Preşedintele SUA, Donald Trump, alături de susţinătorii săi Preşedintele SUA, Donald Trump, alături de susţinătorii săi - Profimedia Images
  • Donald Trump este unul dintre cei mai controversați președinți din istoria SUA.
  • Modul în care a gestionat criza COVID va intra în istorie ca unul dintre cele mai grave dezastre din istoria SUA.
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19.

Deși este considerat unul dintre cei mai controversaţi președinţi din istoria modernă a SUA, Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, a avut o rată de popularitate constantă datorită susținătorilor săi loiali. 

Alegeri SUA 2020. Cele mai importante realizări ale preşedintelui Trump, în primul mandat 

Înfrângerea ISIS şi uciderea liderului jihadist Abu Bakr al-Baghdadi 

Articolul continuă după reclamă

După un efort de cinci ani, califatul ISIS a fost în cele din urmă învins în martie 2019, în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump.

Baghdadi a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti în 2014, după ce gruparea Stat Islamic a capturat orașul irakian Mosul. 

“Capturarea şi uciderea lui Baghdadi a fost prioritatea mandatului meu, privind securitatea naţională”, a anunţat Donald Trump, în 2019, după ce vestea uciderii jihadistului a făcut înconjurul lumii.

Remodelarea sistemului judiciar federal  

În decursul mandatului său, miliardarul republican a numit pe viaţă trei judecători conservatori la Curtea Supremă şi 220 de judecători federali, o moştenire care va avea un impact major în deceniile următoare, indiferent de rezultatul alegerilor din 3 noiembrie.  

Înfiinţarea Forţei Militare Spaţiale 

Prin înfiinţarea Forţei Militare Spaţiale, Donald Trump a vrut să asigure dominaţia Statelor Unite pe acest nou teren de război.  

Forţa Spaţială este alcătuită din 16.000 de militari şi civili care se ocupă deja de operaţiuni legate de spaţiu în cadrul forţelor aeriene ale SUA şi va fi condusă de generalul Jay Raymond. 

Realizarea celei mai mari reforme a sistemului fiscal din ultimii 30 de ani 

Reforma a redus impozitul federal pentru companii de la 35% la 21%, iar cota maximă de impozitare a veniturilor a fost redusă de la 39,6% la 37%.  

Republicanii cu declarat că acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri şi persoane fizice va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. “Cifrele vor vorbi de la sine”, le-a transmis Trump jurnaliştilor, în 2017.

Citeşte şi: Alegeri SUA 2020. Promisiunile lui Donald Trump şi ale lui Joe Biden dacă vor câştiga votul americanilor

Alegeri SUA 2020. Eşecurile din primul mandat al preşedintelui Trump

Tensiuni rasiale şi protestele BLM 

Uciderea lui George Floyd a declanşat cele mai ample proteste antirasism din ultimele decenii, din SUA. În acest context, Donald Trump a făcut gafe după gafe, reuşind doar să creeze şi mai multă tensiune din cauza declaraţiilor sale care au stârnit furia susţinătorilor Black Lives Matter. 

După escaladarea violenţelor, republicanul i-a ameninţat pe protestatari că va scoate armata pe străzi pentru a pune capăt protestelor şi i-a numit în repetate rânduri “anarhişti profesionişti, mafioţi violenţi”, atrăgând atenţia că “poliţia este tratată nedrept” în America. 

Istoricii au avertizat că tacticile lui Trump de a pune capăt protestelor amintesc de cele folosite de regimurile autoritare.  

Criza COVID-19 

Gestionarea crizei de coronavirus va intra în istorie drept unul dintre cele mai mari dezastre din istoria SUA. Sute de mii de americani au murit, iar milioane au ajuns în şomaj. 

Trump a minimalizat în mod repetat gravitatea pandemiei și i-a contrazis pe experții în sănătate publică, ignorând recomandările consilierilor săi. Ba mai mult, republicanul a ameninţat recent că ar putea să-l concedieze pe Anthony Fauci, imunologul şef de la Casa Albă, după alegerile prezindeţiale. 

Respectatul imunolog a criticat strategia Guvernului Trump în gestionarea intensificării epidemiei COVID-19, ceea ce l-a costat un contraatac al Casei Albe, care îl acuză că vrea să-l fragilizeze pe preşedintele-candidat. 

Economia SUA 

Donald Trump și-a asumat adesea meritul pentru bunăstarea economică din SUA înainte de pandemie, ignorând că o mare parte a creșterii economice a început în timpul administrației Obama.  

Acum, însă, SUA se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice din istoria sa, fiind o consecinţă şi a răspunsului dezastruos al preşedintelui american la pandemia de coronavirus. 

De la începutul crizei provocate de coronavirus, aproape 22 de milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă, iar în prezent, jumătate sunt încă în şomaj. 

Imaginea SUA în lume s-a deteriorat considerabil

Imaginea SUA la nivel mondial, sub conducerea lui Trump, s-a deteriorat considerabil mai ales după ce preşedintele american a început să se îndepărteze de aliații importanți și a izolat SUA, inclusiv prin retragerea din acorduri internaționale de referință, cum ar fi acordul climatic de la Paris, a avut un impact negativ.  

În ianuarie 2020, Pew Research Center a realizat un sondaj de opinie în 32 de țări, în urma căruia, 64% dintre respondenţi şi-au exprimat neîncrederea privind modul în care Donald Trump gestionează politica externă, în timp ce doar 29% sunt de părere că republicanul se descurcă bine în această privinţă.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Iulia Iancu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Alegeri SUA 2020: Realizările şi eşecurile lui Donald Trump în cei patru ani de preşedinţie