Antena Meniu Search
x

ALEGERI SUA. Cele 693 de zile "nebune" ale campaniei prezidenţiale americane (VIDEO)

Maratonul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 a durat cel puţin 23 de luni, relatează AFP, care prezintă marile etape, întorsăturile de situaţie şi surprizele unei campanii care va rămâne în anale.

Maratonul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 a durat cel puţin 23 de luni, relatează AFP, care prezintă marile etape, întorsăturile de situaţie şi surprizele unei campanii care va rămâne în anale.

La 16 decembrie 2014 se anunța un nou meci Bush-Clinton, când Jeb Bush, fratele fostului președinte George W., face primul pas în cursa prezidențială.

La 2 martie 2015, New York Times publică în exclusivitate că Hillary Clinton a utilizat un server privat pentru corespondență electronică posibil secretizată în timpul mandatului de secretar de stat, între 2009 și 2013. Echipa sa este luată prin surprindere. "Credeam cĂ problema fusese rezolvată", spunea într-un e-mail recent piratat, viitorul director de campanie, Robby Mook.

"Nu am trimis niciodată un mesaj clasificat prin e-mail" a asigurat Clinton într-o conferință de presă. Ancheta o va contrazice mai târziu.

La 12 aprilie 2015, Hillary Clinton se lansează în cursa pentru Casa Albă. "Eu sunt candidata la președinție", spune ea într-un clip video. La vremea aceea, Donald Trump nu era jici măcar inclus în sondaje împotriva democratei. O armată de republicani au început să se înscrie în cursa electorală. Printre ei, Ted Cruz, Marco Rubio și Ben Carson. În total, 17 candidați.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La 16 iunie 2015, într-o conferință de presă în turnul Trump de la New York, Donald Trump dovedește că pentru el nu e o cacealma și își anunță candidatura la președinție.

La 14 iulie, un sondaj îl plasează în frunte pentru alegerile primare.

La 7 decembrie 2015 Donald Trump cere ca SUA să oprească intrarea musulmanilor în SUA "până când țara noastră își dă seama ce se întâmplă". Condamnările au început să curgă, dar majoritatea republicanilor l-a aplaudat.

La 1 februarie 2016, Trump se clasează locul al doilea la primarele din Iowa, primul în New Hampshire, Carolina de Sud.

La 20 februarie, Jeb Bush se retrage din cursă, după ce cheltuise deja 152 de milioane de dolari.

La 3 — 4 mai 2016, ultimii rivali ai lui Trump, Ted Cruz și John Kasich, se retrag și ei.

La 7 iunie 2016, Clinton este nominalizată drept candidatul democrat, după o luptă strânsă cu Bernie Sanders, care reușise să entuziasmeze stânga americană și tineretul democrat. "Este pentru prima dată când o femeie este nominalizată de către unul dintre marile partide", a declarat ea la New York.

La 6 iulie 2016, FBI nu recomandă o anchetă în cazul corespondenței electronice a lui Hillary Clinton. Dar direstorul instituției, James Comey, o critică pentru neglijența extremă.

Tot în iulie 2016, Trump este învestit la Cleveland candidat la o convenție a republicanilor destul controversată, în timp ce convenția democraților la Philadelphia a propulsat-o pe Clinton în vârful sondajelor.

August a fost o lună neagră pentru miliardar, care și-a concediat echipa și a intrat într-o polemică cu familia Khan, părinții unui soldat musulman ucis în misiune.

La 11 septembrie 2016, Hillary Clinton leșină la New York. Stafful său electoral anunță ca are o pneumonie.

La 26 septembrie 2016, prima dezbatere dintre cei doi candidați nu a avut un impact prea mare. În fața a 84 de milioane de telespectatori, Trump s-a enervat în fața unei Hillary Clinton fără milă. Candidata democrată câștigă dezbaterea.

La 7 octombrie, un video în care Donald Trump povestește cum și-a permis să agreseze mai multe femei la adăpostul celebrității îi afectează dramatic șansele. Zeci de republicani își retrag susținerea.

La 28 octombrie, însă, cu 11 zile înainte de scrutin, directorul FBI anunță că ancheta cu privire la corespondența electronică a lui Hillary Clinton este redeschisă. După ce fusese propulsată în sondaje cu 11 puncte în fața lui Trump, Clinton scade dramatic și conduce în limita marjei de eroare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ALEGERI SUA. Cele 693 de zile "nebune" ale campaniei prezidenţiale americane (VIDEO)