Antena Meniu Search
x

Americanii susţin că racheta care a căzut în Polonia a fost trasă de ucraineni, nu de armata rusă. Primele rezultate ale anchetei

Racheta care a lovit Polonia a fost trasă de armata Ucrainei către un proiectil rusesc, relatează agenţia de presă AP citând trei oficiali americani. Potrivit acestora evaluările preliminare sugerează că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti care a vizat teritoriul ucrainean. Şi Joe Biden a declarat miercuri că este "puţin probabil” ca racheta care a ucis doi în Polonia, aliată NATO, să fi fost trasă din Rusia, dar a promis Varşoviei sprijin. Polonia a vorbit despre o rachetă "de fabricație rusească".

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 13:12

Americanii susţin că racheta care a căzut în Polonia a fost trasă de ucraineni, nu de armata rusă. Primele rezultate ale anchetei
- Captura Twitter

Trei oficiali americani au declarat pentru Associated Press, sub protecţia anonimatului, că evaluările preliminare arată că racheta ce a căzut în Polonia a fost trasă de forţele ucrainene în timpul bombardamentelor ruseşti. Ucrainenii încercau să doboare o rachetă rusească ce le viza infrastructura energetică.

Joe Biden: Este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost trasă din Rusia

Însuşi preşedintele Joe Biden a făcut o declaraţie în acest sens spunând că există informaţii conform cărora racheta ce a căzut în Polonia şi a ucis doi oameni nu a fost trasă de partea rusă. "Există informații preliminare care contestă acest lucru (n.red. că racheta ar fi fost lansată de ruşi). După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea. Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact", a declarat Joe Biden.

Guvernul de la Varşovia a confirmat în mod oficial că o rachetă a lovit teritoriul polonez, punctând însă că este vorba despre "o rachetă de fabricaţie rusească", nu una rusească neapărat. Proiectul a căzut în localitatea Przewodow, aflată la 6 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Pe acelaşi subiect

NATO se reunește de urgență, la nivel de ambasadori

NATO se reunește de urgență azi de la ora 10.00, la nivel de ambasadori, după ce Polonia a anunţat că ia în considerare activarea Articolului 4 din Carta Alianței. Reuniunea ambasadorilor statelor membre ale NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la 12:30.

Marţi la 03:40 p.m., în satul Przewodow, un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone, potrivit Varşoviei, care a menţionat că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da "explicaţii detaliate". Moscova neagă vehement că ar fi lansat acel proiectil și susține că ar fi vorba despre o provocare a Ucrainei pentru a atrage NATO în război. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba a respins acuzaţia şi a declarat miercuri dimineaţă că: "Nu avem nimic nou de anunțat pentru că așteptăm să se încheie ancheta. După încheierea anchetei, ne vom actualiza declarația. Este prematur să comentezi până la încheierea anchetei. Am văzut declarația lui Biden."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Americanii susţin că racheta care a căzut în Polonia a fost trasă de ucraineni, nu de armata rusă. Primele rezultate ale anchetei