Antena Meniu Search
x

Anchetă penală pentru Tesla din cauza "Autopilotului". Funcția acuzată de moartea mai multor persoane - Reuters

Tesla face obiectul unei anchete penale în Statele Unite în legătură cu afirmațiile potrivit cărora vehiculele electrice pe care le produce se pot conduce singure, au declarat trei surse familiare cu situația pentru Reuters. Departamentul de Justiție  a pornit o anchetă care vizează producătorului auto după mai multe persoane și-ar fi pierdut viața din cauza funcției "Autopilot", notează Mediafax.

de Adrian Popovici

la 27.10.2022, 11:36

Elon Musk, CEO-ul Tesla
Autopilotul Tesla, anchetat de autoritățile americane - Profimedia

Încă din 2016, materialele de marketing ale Tesla au lăudat capacitățile sistemului "Autopilot". În cadrul unei conferințe telefonice din acel an, Elon Musk, directorul executiv al producătorului auto din Silicon Valley, l-a descris ca fiind "probabil mai bun" decât un șofer uman. Săptămâna trecută, miliardarul a declarat că producătorul auto va lansa în curând o versiune îmbunătățită a software-ului "Full Self-Driving", care va permite clienților să călătorească "la locul de muncă, la casa prietenilor, la magazine, fără ca tu să atingi volanul".

Un videoclip aflat în prezent pe site-ul companiei spune: "Persoana de pe scaunul șoferului este acolo doar din motive legale. El nu face nimic. Mașina se conduce singură". Cu toate acestea, compania i-a avertizat, de asemenea, în mod explicit pe șoferi că trebuie să țină mâinile pe volan și să mențină controlul asupra vehiculelor lor în timp ce folosesc funcția "Autopilot".

Tesla refuză orice răspundere legală în acest caz

Tehnologia Tesla este concepută pentru a asista la direcție, frânare, viteză și schimbarea benzii de rulare, dar funcțiile sale "nu fac ca vehiculul să fie autonom", precizează compania pe site-ul său. Astfel de avertismente ar putea complica orice dosar pe care Departamentul de Justiție ar dori să îl construiască, consideră sursele.

Pe acelaşi subiect

Tesla, care și-a desființat departamentul de relații cu presa în 2020, nu a răspuns la întrebările Reuters. De asemenea, Musk nu a răspuns la întrebări scrise. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție a refuzat, la rândul său, să comenteze. Musk a declarat într-un interviu acordat Automotive News în 2020 că problemele "Autopilot" provin din faptul că sistemul nu este folosit în conformitate cu instrucțiunile oferite de producător.

Autoritățile de reglementare în domeniul siguranței federale și din California analizează deja dacă afirmațiile privind capacitățile Autopilot și designul sistemului oferă clienților un fals sentiment de siguranță, determinându-i să trateze Tesla ca pe niște mașini cu adevărat autonome, cu consecințe potențial mortale.

În cadrul celei mai recente anchete, procurorii Departamentului de Justiție din Washington și San Francisco examinează dacă Tesla a indus în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare făcând afirmații nesusținute cu privire la capacitățile tehnologiei sale de asistență a șoferului, au precizat sursele. Oficialii care desfășoară ancheta ar putea, în cele din urmă, să stabilească acuzații penale, să solicite sancțiuni civile sau să închidă ancheta fără a lua nicio măsură, au spus acestea.

Ancheta Departamentului Justiției privind Autopilot este departe de a recomanda vreo acțiune, în parte pentru că mai au loc alte două investigații ale Departamentului Justiției care implică Tesla, a declarat una dintre surse. Anchetatorii au încă mult de lucru și nicio decizie privind acuzațiile nu este iminentă, a spus această sursă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Anchetă penală pentru Tesla din cauza "Autopilotului". Funcția acuzată de moartea mai multor persoane - Reuters