Antena Meniu Search
x

Angela Merkel se retrage şi nu va mai candida la alegerile pentru şefia partidului Creştin Democrat

Cancelarul german Angela Merkel se retrage şi nu va mai candida la alegerile pentru şefia partidului Creştin Democrat, care vor avea loc la începutul lunii decembrie. Informaţia a fost dezvăluită pe surse presei internaţionale şi Merkel a comunicat decizia sa liderilor partidului.

Angela Merkel se retrage şi nu va mai candida la alegerile pentru şefia partidului Creştin Democrat
Angela Merkel se retrage şi nu va mai candida la alegerile pentru şefia partidului Creştin Democrat - Hepta

Cancelarul german Angela Merkel se retrage şi nu va mai candida la alegerile pentru şefia partidului Creştin Democrat, care vor avea loc la începutul lunii decembrie. Informaţia a fost dezvăluită pe surse presei internaţionale şi Merkel a comunicat decizia sa liderilor partidului.

Decizia vine după eşecul suferit de partid în alegerile regionale de duminică.

Partidul de centru de centru-dreapta al Angelei Merkel şi partenerul său social-democrat de coaliţie au suferit pierderi grave în alegeri regionale-cheie, duminică, în Germania, ceea ce face un pic mai incertă supravieţuirea Guvernului cancelarului, relatează AFP.

Potrivit estimărilor posturilor de televiziune publică, Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului se clasează prima după scrutinul din landul Hesse, cu 27,2% din voturile exprimate, însă acest scor reprezintă o scădere cu 11 puncte procentuale faţă de precedentele alegeri, în 2013.

Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut, la rândul său, aproximativ 19,6% din voturile exprimate, faţă de 30,7% în urmă cu cinci ani, în Hesse, unde se află capitala financiară a Germaniei, Frankfurt.

Câştigătorii sunt ecologiştii, care şi-au dublat scorul, la aproape 20%, şi extrema dreaptă, care a obţinut 13% din voturile exprimate şi intră astfel în ultimul parlament regional în care nu era reprezentată.

Această dublă sancţionare a partidelor aflate la putere la nivel federal, asociate în cadrul unei ”mari coaliţii” puse cu greu pe picioare în martie, este o veste proastă pentru Angela Merkel, în contextul în care este deja slăbită politic.

Este vorba despre al doilea scrutin regional dezamăgitor pentru tabăra conservatoare, în urma unor alegerii în Bavaria, în urmă cu două săptămâni, în urma căruia a pierdut majoritatea absolută pe care o deţinea în regiune de decenii.

Numărul doi din CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, o apropiată a lui Merkel, a vorbit duminică seara de un rezultat ”foarte dureros”.

Conservatorii vor putea cu siguranţă să conducă Hesse, într-o alianţă al cărei contur urmează să fie definit. Însă pierderea suferită riscă să intensifice dezbaterea - în curs în cadrul CDU - cu privire la viitorul lui Angela Merkel, uzată de 13 ani de putere.

Popularitatea sa este în continuă scădere, după ce a decis să deschidă frontierele ţării unui milion de solicitanţi de azil, în 2015 şi 2016.

În faţa ascensiunii extremei drepte, criticii lui Merkel din tabăra sa reclamă o reorientare către dreapta şi mai ales ca ea să-şi pregătească succesiunea. Cancelarul înfruntă, pe această temă, un test crucial la începutul lui decemrbie, la un Congres CDU.

Ea intenţionează, în prezent, să fie realeasă preşedintă a partidului, un post pe care-l consideră legat de cel de cancelar, însă nemulţumirea creşte. În opinia cotidianului conservator FAZ, aceasta ar fi o ”eroare gravă” având în vedere ”situaţia în care se află ea”.

”Cedând ştafeta de bună voie, ea ar arăta că a înţeles ceea ce ştie toată lumea: sfârşitul mandatului său de cancelar se apropie”, scria duminică seara ziarul.

Imediat, pericolul cel mai grav pentru Merkel vine de la partenerul său social-democrat de coaliţie care, scrutin după scrutin, scade.

Problema unei ieşiri din Guvernul de coaliţie dreapta-stânga de la Berlin şi unei opoziţii se impune cu şi mai multă acuitate pentru SPD, aflat în cădere liberă în sondaje la nivel naţional, care-l plasează de-acum în urma extremei drepte.

”Situaţia în care se află Guvernul este inacceptabilă”, a apreciat duminică seara preşedinta SPD Andrea Nahles, referindu-se la certurile continue între cancelar şi aliatul său de dreapta, Uniunea Creştin Socială (CSU) în politica migraţiei.

În consecinţă, ea a ”cerut” o ”foaie de drum” precisă care să stabilească măsuri de luat, până în septembrie 2019, de către Guvern, în vederea îmbunătăţirii traiului zilnic al populaţiei. Această dată corespunde unui bilanţ de la jumătate de mandat, prevăzut de social-democraţi.

”Vom evalua, în funcţie de aplicarea acestei foi de drum (...), dacă locul nostru mai este în Guvern”, a avertizat ea.

SPD plasează astfel coliţia Angelei Merkel în suspendare. O plecare a partidului ar însemna sfârşitul actualului Guvern şi probabil sfârşitul carierei politice a Angelei Merkel, cu noi alegeri ”la cheie”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Angela Merkel se retrage şi nu va mai candida la alegerile pentru şefia partidului Creştin Democrat