Antena Meniu Search
x

”Ar declanșa războiul în toată Europa”. Ce șanse sunt ca NATO să impună ”no-fly zone” în Ucraina

„Poporul ucrainean cere cu disperare ca Occidentul să ne protejeze cerul. Noi cerem o zonă de interdicție a zborului”. Acesta a fost apelul emoţionant făcut de o jurnalistă ucraineană care l-a confruntat marți pe premierul britanic Boris Johnson, la o conferință de presă.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 13:30

”Ar declanșa războiul în toată Europa”. Ce șanse sunt ca NATO să impună ”no-fly zone” în Ucraina
”Ar declanșa războiul în toată Europa”. Ce șanse sunt ca NATO să impună ”no-fly zone” în Ucraina - Rețele Sociale

„Femeile și copiii ucraineni trăiesc cu groază din cauza bombelor și a rachetelor care cad din cer”, a spus ieri jurnalista Daria Kaleniuk. Dar, în ciuda atacurilor rusești care lovesc zonele rezidențiale din Ucraina și a unui număr tot mai mare de civili morți, sunt puține semne că Occidentul va impune o zonă de interdicție aeriană, așa-numita ”no-fly zone”. BBC explică care sunt motivele.

Ce sunt zonele de interdicție aeriană?

O zonă de interdicție a zborului înseamnă un spațiu aerian în care s-a stabilit că anumite aeronave nu pot zbura. Poate fi folosită pentru a proteja zone sensibile, cum ar fi reședințele regale sau impusă temporar în timpul evenimentelor sportive și adunărilor mari de oameni. Într-un context militar, o zonă de interdicție a zborului este concepută pentru a opri aeronavele să intre în spațiul aerian interzis, de obicei pentru a preveni atacuri sau supravegherea.

Trebuie aplicată prin mijloace militare, precum supraveghere, atacuri preventive împotriva sistemelor defensive sau doborârea aeronavelor care intră în zona restricționată. O astfel de zonă deasupra Ucrainei ar însemna că forțele militare, în special forțele NATO, s-ar angaja în luptă directă cu avioanele rusești care zboară deasupra Ucrainei și ar trage în ele,dacă este necesar. 

Pe acelaşi subiect

De ce Occidentul nu va impune no-fly zone în Ucraina?

Forțele NATO angajate în luptă cu aeronave sau echipamente rusești riscă să devină o escaladare rapidă a conflictului. „Nu e suficient să spui doar „aceasta este o zonă de interdicție a zborului”. Trebuie să și o impui prin mijloace”, a declarat fostul general american Philip Breedlove pentru revista Foreign Policy.

Generalul, fost comandant suprem al NATO din 2013 până în 2016, a spus că, deși susține apelurile pentru o zonă de interdicție a zborurilor în Ucraina, aceasta este o decizie foarte serioasă de luat. „Este echivalent cu un război. Dacă vom declara o zonă de interdicție a zborului, trebuie să distrugem capacitatea inamicului de a trage și de a afecta zona”.

Deputatul britanic Tobias Ellwood, care prezidează Comitetul de Apărare, a susținut ideea unei zone de interdicție parțială sau totală, solicitând NATO să intervină din cauza civililor morți și a presupuselor crime de război, comise în Ucraina. Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus implicarea alianței, spunând luni la NBC că „nu avem intenția de a intra în Ucraina, nici la sol, nici în aer”.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a precizat că Marea Britanie nu va contribui la impunerea unei zone de interdicție a zborului deasupra Ucrainei, deoarece lupta cu avioanele rusești ar declanșa un „război în toată Europa”. „Nu voi declanșa un război european, ceea ce voi face este să ajut Ucraina să lupte pentru fiecare stradă cu fiecare echipament pe care îl putem trimite la ei și îi vom sprijini”.

Și SUA au exclus acest lucru, din motive similare. O escaladare a conflictului cu Rusia are la orizont spectrul armelor nucleare. Această temere s-a accentuat după anunțul președintelui rus Vladimir Putin că a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă „specială”. Mulți au interpretat mișcarea sa în primul rând ca o atenționare publică, mai degrabă decât ca o intenție reală de a folosi astfel de arme. Probabilitatea impunerii unei zone de interdicție a zborurilor în Ucraina este foarte mică.

Au mai fost impuse zone de interdicție a zborului?

După primul război din Golf din 1991, SUA și partenerii din coaliție au stabilit două zone no-fly în Irak pentru a preveni atacurile împotriva unor grupuri etnice și religioase. Acest lucru a fost făcut fără sprijinul Națiunilor Unite. În 1992, în timpul conflictului din Balcani, ONU a adoptat o rezoluție care interzicea zborurile militare neautorizate în spațiul aerian bosniac. Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, de asemenea, o zonă de interdicție aeriană ca parte a intervenției militare din 2011 în Libia. Cele din Bosnia și Libia au fost impuse de forțele NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » ”Ar declanșa războiul în toată Europa”. Ce șanse sunt ca NATO să impună ”no-fly zone” în Ucraina