Antena Meniu Search
x

Armata israeliană: "Acesta este 11 septembrie al nostru". "Cea mai neagră zi din istoria Israelului"

Război în Israel. Bulversat de cel mai sângeros atac de pe teritoriul său de la crearea sa, Israelul a declarat oficial război Hamas duminică, după ofensiva fără precedent lansată cu o zi în urmă de mişcarea islamistă palestiniană din Gaza, confruntările făcând peste o mie de morţi în total. Armata israeliană susţine că atacurile lansate sâmbătă de Hamas sunt ca atacurile teroriste lansate de al-Qaeda în 2001 asupra SUA. "Acesta este 11 septembrie al nostru. Ne-au lovit", a spus un purtător de cuvânt, în timp ce un alt oficial a comparat ofensiva Hamas cu atacul de la Pearl Harbor din 1941.

de Redactia Observator

la 09.10.2023, 11:26

În ultimele ore, doi membri de rang înalt ai armatei israeliene au comparat ofensiva Hamas de sâmbătă din Gaza cu atacurile teroriste din 11 septembrie asupra SUA. "Acesta este 11 septembrie al nostru. Ne-au lovit", a declarat maiorul Nir Dinar, citat de BBC.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a comparat şi el atacul Hamas cu atacurile teroriste asupra Americii din 2001. "Acesta ar putea fi un 11 septembrie și un Pearl Harbor la un loc", a spus el. "Este, de departe, cea mai neagră zi din istoria israeliană. Niciodată până acum nu au fost uciși atât de mulți israelieni de un singur lucru, cu atât mai puțin de activitatea inamicului într-o singură zi."

Încercând să recâştige controlul după acest atac de amploare - pe uscat, prin aer şi pe mare - în plin Shabbat, sărbătoarea evreiască săptămânală, forţele israeliene au continuat să vâneze duminică membrii Hamas din sudul Israelului şi au continuat loviturile aeriene împotriva ţintelor din Gaza, unde au fost distruse mai multe clădiri. 

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, fără a întruni, însă, unanimitatea, au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului în timpul unei întâlniri de urgenţă cu uşile închise. 

Pe acelaşi subiect

Armata israeliană: "Acesta este 11 septembrie al nostru". "Cea mai neagră zi din istoria israeliană"

Getty Images

Armata israeliană continuă să se lupte luni dimineaţă cu combatanţi palestinieni infiltraţi pe teritoriul Israelului în "şapte sau opt puncte" în jurul Fâşiei Gaza, a declarat un purtător de cuvânt militar la 48 de ore după lansarea ofensivei Hamas, relatează AFP. "Ne luptăm în continuare, există şapte sau opt locuri în teren în jurul (Fâşiei) Gaza unde avem încă soldaţi care se luptă cu terorişti", le-a declarat jurnaliştilor lt. col. Richard Hecht.

Atacul lansat de Hamas contra Israelului, o operaţiune coordonată care poate dura

Atacul Hamas asupra Israelului este rezultatul unei operaţiuni coordonate minuţios şi susceptibile să dureze, iar în acest context, în Occident au apărut numeroase acuzaţii referitoare la participarea Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează luni AFP, care citează mai mulţi experţi.

Ofensiva a fost lansat sâmbătă în zori în plin Sabat, la 50 de ani şi o zi de la Războiul de Yom Kippur. 'Este un eşec enorm pentru Israel şi o reuşită imensă pentru Hamas'', îşi exprimă regretul Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecţie INSS din Tel Aviv. ''Eram nepregătiţi şi încă suntem, ca să rămân politic corect'', adaugă el.

Amploarea atacului nu lasă loc de dubii. ''Pentru a lansa o asemenea operaţiune, este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare şi trebuie să ai perspective sau obiective semnificative'', afirmă expertul, adăugând că ''Hamas ştie foarte bine că preţul plătit pentru astfel de operaţiuni va fi foarte ridicat''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Armata israeliană: "Acesta este 11 septembrie al nostru". "Cea mai neagră zi din istoria Israelului"