Antena Meniu Search
x

Video Armata rusă bate în retragere. Ce urmărește noua strategie a Kremlinului în Ucraina

După mai bine de o lună de război, armata rusă anunţă că îşi schimbă strategia în Ucraina: se va concentra pe aşa-zisa eliberare a regiunilor din Donbas, fără să încerce să mai ocupe teritoriu în alte zone. Generalii ruşi se feresc, însă, să recunoască faptul că invazia nu şi-a atins obiectivele, aşa cum consideră analiştii occidentali. Dar chiar şi în noua fază a războiului, atacurile aeriene continuă: ieri seară, mai multe rachete au lovit comandamentul aviaţiei militare ucrainene la Vinniţa, în centrul ţării. 

de Redactia Observator

la 26.03.2022, 09:13

Vezi și

Armata ucraineană anunţă că-şi va extinde ofensiva după ce a recucerit câteva localităţi de lângă Kiev, slăbind presiunea forţelor ruse asupra capitalei. În sudul ţării ar fi fost ucis în luptă încă un general rus, al şaptelea de la începutul invaziei.

Comandanţii de la Moscova vorbesc doar de succese, dar recunosc că şi-au schimbat obiectivele: nu se va mai încerca ocuparea marilor oraşe ucrainene. 

Serghei Rudskoi, adjunct şef stat-major, Rusia: Potenţialul de luptă al forţelor armate ale Ucrainei a fost redus considerabil, ceea ce, subliniez, ne permite să ne concentrăm pe eforturile de a îndeplini principalul obiectiv, eliberarea Donbasului. 

Nou bilanţ al pierderilor suferite de ruși

Pe acelaşi subiect

Comandanţii ruşi au comunicat şi un nou bilanţ al pierderilor suferite de unităţile lor. Dar numărul este cu mult sub cel anunţat de ucraineni. 

Serghei Rudskoi, adjunct şef stat-major, Rusia: Din nefericire, în timpul operaţiunii militare speciale am suferit pierderi în rândul tovarăşilor noştri. Până astăzi, 1.351 militari au murit. 

Volodimir Zelenski: 16.000 de militari ruşi au fost deja ucişi. Pentru ce? Cine poate avea de câştigat din aceasta? 

Experţii occidentali consideră că aproximativ 7000 de soldaţi ruşi au murit în lupte. Dar şi numărul victimelor civile creşte pe zi ce trece: aproape 1100 de morţi de la declanşarea invaziei, potrivit unei estimări a Naţiunilor Unite, care precizează că numărul real este probabil mult mai mare. Deocamdată, schimbarea anunţată de generalii de la Moscova nu se reflectă şi pe teren. Confruntările continuă cu aceeaşi violenţă nu doar în Donbas ci şi în alte regiuni.

Sute de morți după bombardamentul asupra teatrului din Mariupol

La Mariupol se estimează că 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în bombardamentul asupra teatrului, din 16 martie. În oraş se dau lupte pentru fiecare clădire, iar localnicii care au reuşit să scape vorbesc de un adevărat infern. 

Stăteam în subsol, cădeau mereu rachete şi se cutremura tot subsolul. Nu mai puteam suporta. Mariupol nu mai există, n-a mai rămas nimic!

Situaţia rămâne dramatică şi pe celelalte fronturi. Oraşul Cernihiv, din nord, este practic încercuit. O echipă de jurnalişti britanici a fost prinsă între două focuri când a încercat să ajungă acolo. 

Harkov este supus unor bombardamente neîncetate. Medicii abia fac faţă numărului mare de răniţi. 

Serhii Belaşov, medic anestezist, Harkov: Din prima zi a războiului, de la 24 februarie, noi nu am mai mers acasă. Trăim aici, în spital. 

Mai multe rachete au lovit comandamentul aviaţiei militare ucrainene la Vinniţa

Bombardamentele continuă şi în jurul Kievului, chiar dacă forţele ucrainene au reuşit, aici, să-i respingă pe agresori, uneori chiar zeci de kilometri. Un nor de fum s-a ridicat pe cerul capitalei după ce un depozit de carburanţi a fost lovit şi incendiat într-un sat din apropiere. Localnicii sunt furioşi şi gata de orice pentru a-i alunga pe invadatori. 

Maiya, locuitoare din regiunea Kiev: Aş vrea să-l omor pe Putin, dacă l-aş vedea acum, cred că aş avea destulă putere ca să-l dobor. Copiii noştri trăiesc cu teama în suflet, suferă nevinovaţi. 

Centrul de comandă al forţelor aeriene ucrainene, situat la Vinniţa, departe de liniile de front, a fost ieri ţinta mai multor rachete, ca şi cum armata rusă ar fi dorit să arate că poate lovi oriunde în Ucraina.

În opinia analiştilor occidentali, noua strategie a Rusiei ar urmări încercuirea unităţilor ucrainene de pe frontul din Donbas. Scoaterea lor din luptă ar putea fi prezentată ca o victorie şi i-ar oferi lui Vladimir Putin o ieşire onorabilă din războiul pe care l-a declanşat. Deocamdată, negocierile de pace bat pasul pe loc. Rusia nu renunţă la cererile sale, inacceptabile pentru ucraineni, iar aceştia spun că, în actualul stadiu, nu se întrevede niciun consens între cele două părţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Armata rusă bate în retragere. Ce urmărește noua strategie a Kremlinului în Ucraina