Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Asia fierbe: Seulul a testat celebrul ”Elephant Walk”, Kim Jong-un a lansat 3 rachete. Rușii și chinezii au survolat cu bombardiere Marea Japoniei

Coreea de Sud a anunțat azi că forțele sale aeriene au participat la un exercițiu militar în care au testat spectaculoasa procedură ”Elephant Walk”, de decolare comună. Seulul este tot mai îngrijorat de lansările nord-coreene de rachete. Tensiunile militare din Asia au luat amploare în ultimele săptămâni și pe fondul vizitei lui Joe Biden în regiune. Armata chineză a desfăşurat un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, rușii și chinezii au survolat Marea Japoniei cu bombardiere în timp ce Biden era la Tokyo iar Coreea de Nord a lansat miercuri dimineață 3 rachete, dintre care un ICBM, potrivit armatei sud-coreene.

de Redactia Observator

la 25.05.2022 , 13:28

În imaginile difuzate de Ministerul Apărării, aproximativ 30 de avioane de luptă F-15K, Slam Eagle, complet înarmate, au defilat în formație de-a lungul unei piste, într-un loc nedezvăluit, potrivit Associated Press.  După o ședință de urgență a consiliului de securitate națională, oficialii guvernamentali de la Seul au dezvăluit că nord-coreenii au lansat azi în mare o rachetă balistică intercontinentală și alte două rachete cu rază mai scurtă de acțiune.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima lansare ICBM a Coreei de Nord în ultimele două luni. "Prima rachetă balistică (presupus ICBM) are o rază de acţiune de aproximativ 360 de kilometri şi o altitudine de aproximativ 540 de kilometri", a adăugat statul major sud-coreean într-un comunicat de presă. Armata sud-coreeană a indicat că aceste proiectile au fost lansate la orele 06.00 (marţi, 21.00 GMT), 06.37 şi 06:42 din Sunan, la periferia Phenianului, în direcţia Mării Japoniei.

Noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat în această săptămână că abordarea predecesorului său nu a avut succes și a subliniat că va avea o poziție mai dură față de Kim Jong-un.

Vezi și

Bombardiere nucleare ale Chinei și Rusiei au survolat Marea Japoniei în timp ce Biden era în Tokyo

Pe acelaşi subiect

Bombardiere strategice chinezești și rusești au zburat deasupra Mării Japoniei, în timp ce Joe Biden a participat la așa-numitul summit ”Quad” de la Tokyo. Supranumit și ”NATO din Asia”, formatul Quad include Statele Unite ale Americii, India, Australia și Japonia. Bombardiere cu capacitate nucleară au efectuat marți un zbor comun care a început deasupra Mării Japoniei, în timp ce președintele SUA se întâlnea cu omologii săi din Japonia, Australia și India, au declarat oficiali japonezi și americani, potrivit Financial Times.

Moscova a spus că zborul de 13 ore a fost efectuat ”strict în conformitate cu prevederile dreptului internațional” și nu a fost îndreptat împotriva unor țări terțe. Dar Nobuo Kishi, ministrul japonez al Apărării, a condamnat exercițiul numindu-l ”provocator” și ”inacceptabil”. Exercițiul a arătat că Beijingul continuă cooperarea militară cu Rusia în Indo-Pacific chiar dacă Rusia devastează Ucraina, a declarat și un oficial american.

Blinken va face joi un anunț important despre China

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va ţine joi un discurs foarte aşteptat despre China, a anunţat marţi Departamentul de Stat, la o zi după ce preşedintele Joe Biden a promis să apere Taiwanul, notează AFP, citat de Agerpres. Secretarul de stat american prevăzuse acest discurs înainte de vizita preşedintelui american în Coreea de Sud şi Japonia, dar l-a amânat după un test pozitiv la COVID-19.

Acest discurs, care urmează să aibă loc într-o universitate din Washington, trebuie să stabilească în mod clar poziţia Statelor Unite faţă de principalul său rival din Asia, au spus colaboratori ai lui Antony Blinken. Luni, aflat în vizită în Japonia, preşedintele american Joe Biden a părut să se demarce de anii de "ambiguitate strategică", afirmând că SUA va apăra militar Taiwanul dacă China va invada insula.

De mai multe decenii, "ambiguitatea strategică" americană faţă de Taiwan a constat în a recunoaşte diplomatic doar China continentală, angajându-se totodată să ofere insulei autonome mijloacele militare pentru a se apăra în caz de invazie, dar fără să promită explicit o intervenţie americană.

Armata chineză a desfăşurat un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan

Armata chineză a anunţat miercuri că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, ca "avertisment serios" la adresa interacţiunilor dintre SUA şi insulă, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. SUA, care au stabilit relaţii diplomatice cu Beijingul în 1979, au menţinut relaţii şi cu Taipei şi rămân cel mai important sprijin militar al său.

Pentagonul a anunțat că politica SUA față de China nu s-a schimbat după ce declarația lui Joe Biden a agitat spiritele și a stârnit reacții dure la Beijing." Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat", a spus şeful Pentagonului. "El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan". O lege obligă SUA să ajute insula să se apere în cazul unui conflict, dar SUA au aplicat de zeci de ani politica aşa-numitei "ambiguităţi strategice", abţinându-se să precizeze clar ce circumstanţe le-ar determina să intervină militar pentru a apăra insula. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Asia fierbe: Seulul a testat celebrul ”Elephant Walk”, Kim Jong-un a lansat 3 rachete. Rușii și chinezii au survolat cu bombardiere Marea Japoniei