Antena Meniu Search
x

Joe Biden spune că SUA vor interveni militar dacă China invadează Taiwanul

Președintele american Joe Biden a declarat luni, în Tokyo, că ar fi dispus să intervină militar pentru a apăra Taiwanul dacă va fi atacat de China. Un consilier al său a precizat ulterior că remarca nu reprezintă nicio schimbare în politica americană cu privire la Taiwan, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 24.05.2022, 08:43

Vezi și

Președintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite se vor implica militar pentru a apăra Taiwanul dacă insula va fi invadată de China. Este un avertisment transmis Beijing-ului în timpul primei sale călătorii în Asia în calitate de comandant șef, potrivit WSJ

"Da. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus Joe Biden luni, la întrebarea unui reporter dacă ar fi dispus să se implice militar în caz că Taiwanul va fi amenințat. Biden a subliniat că SUA continuă să fie de acord cu politica "o singură Chină", care recunoaște Republica Populară Chineză ca singurul guvern legitim al Chinei și care recunoaşte, dar nu susține afirmația Beijingului că Taiwanul este o parte a Chinei.

Joe Biden susţine că aceată politica nu dă Chinei dreptul de a lua cu forţa Taiwanul. "Suntem de acord cu politica o singură Chină și cu toate acordurile pe care le-am încheiat. Dar ideea că poate fi luată cu forța, pur şi simplu luată cu forța, nu ar fi corectă...Ar disloca întreaga regiune și ar fi o acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Deci, povara este și mai puternică”, a spus Biden.

Președintele SUA a minimizat posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul. "Nu mă aştept să se întâmple asta”, a spus Biden, adăugând că este important ca liderii mondiali să transmită un mesaj puternic că vor exista consecinţe dacă Beijingul va lua astfel de măsuri.

Pe acelaşi subiect

Avril Haines, șefa agențiilor de informații din Statele Unite ale Americii a spus la începutul lunii mai  că, în acest moment, China își pregătește forțele armate pentru a putea cuceri Taiwanul chiar și în cazul unei intervenții americane, potrivit CNN. 

China consideră insula democratică autonomă drept parte a teritoriului său. Beijingul şi-a intensificat presiunea asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră insula drept o ţară suverană. Manevrele de intimidare chineze s-au înmulţit considerabil în ultimul an, avioane de război încălcând aproape zilnic zona de apărare aeriană a Taiwanului. 

Taiwanul a înregistrat 969 incursiuni de acest tip în 2021, potrivit unei baze de date compilate de AFP, mai mult decât dublul celor aproximativ 380 înregistrate în 2020. În primele patru luni ale anului 2022, au fost deja înregistrate aproximativ 300 de incursiuni. 

Statele Unite au aprobat la începutul lunii februarie o posibilă vânzare de echipamente şi servicii în valoare de 100 de milioane de dolari către Taiwan pentru „susţinerea, întreţinerea şi îmbunătăţirea” sistemului de apărare antirachetă Patriot. La finalul anului 2021, ministrul de Externe de la Beijing, Wang Yi, a avertizat că Statele Unite riscă să plătească "un preţ insuportabil" pentru susţinerea acordată Taiwanului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Joe Biden spune că SUA vor interveni militar dacă China invadează Taiwanul