Antena Meniu Search
x

Atac cu drone al Rusiei asupra Kievului, în timp ce Zelenski participă la summit-ul NATO: 11 dintre cele 15 drone lansate, doborâte de ucraineni

Război în Ucraina. Rusia a lansat în noaptea de marţi spre miercuri un val de atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului şi a altor oraşe din Ucraina pentru a doua noapte consecutiv, a anunţat armata ucraineană, cu câteva ore înainte ca preşedintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la summitul alianţei din Lituania, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 11:06

Atac cu drone al Rusiei asupra Kievului, în timp ce Zelenski participă la summit-ul NATO: 11 dintre cele 15 drone lansate, doborâte de ucraineni
- Profimedia

Rusia a lansat un total de 15 drone kamikaze de fabricaţie iraniană Shahed asupra Ucrainei, iar forţele ucrainene au reuşit să doboare 11 dintre ele, au indicat forţele aeriene ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Ihor Tabureţ, şeful administraţiei militare din regiunea Cerkasî, la sud-est de Kiev, a indicat pe contul său din Telegram că, în urma atacului, două persoane au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit la instalaţia unei infrastructuri nerezidenţiale.

Forţele ucrainene îşi continuă ofensiva în sud şi în jurul oraşului Bahmut de pe frontul de est

"O noapte dificilă... Inamicul a atacat zona noastră cu 'Shahed'", spune Tabureţ în postarea sa de pe Telegram. Nu se ştie pe moment câte drone au fost lansate asupra Cerkasî şi asupra Kievului. "Este a 504-a zi a invaziei pe scară largă declanşată de Federaţia Rusă în Ucraina. Inamicul a lansat un nou atac asupra capitalei", a declarat la rândul său Serhii Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Sirenele de raid aerian au răsunat la Kiev şi de-a lungul Ucrainei timp de mai multe ore, iar luptele pe front au continuat, în timp ce liderii NATO s-au reunit pentru un summit criticat de Kremlin, avertizând că Moscova va reacţiona pentru a-şi proteja propria securitate. Zelenski va participa miercuri la sesiunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, care va avea loc în capitala lituaniană Vilnius. Consiliul a fost creat pentru a apropia Kievul de alianţa militară transatlantică cu 31 de membri.

Pe acelaşi subiect

Forţele armate ucrainene au declarat în buletinul lor zilnic de dimineaţă despre evoluţia de pe front că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 65 de lovituri aeriene şi cel puţin 71 de tiruri cu sisteme de rachete pentru arme grele asupra poziţiilor ucrainene şi a zonelor populate de-a lungul liniei frontului.

Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent informaţiile de pe câmpul de luptă. Agenţia de presă rusă oficială TASS citează grupuri militare care susţin că au respins mai multe atacuri ucrainene în regiunea Lugansk (est) în ultimele 24 de ore. Cu o noapte în urmă, Rusia a lansat 28 de drone deasupra Kievului şi a portului Odesa (sud), în timp ce apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 26 drone Shahed.

Totodată, forţele ucrainene îşi continuă ofensiva în sud şi în jurul oraşului Bahmut de pe frontul de est, unde continuă să obţină rezultate şi să-şi consolideze poziţiile pe care le-au recâştigat în ultimele zile, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major General de la Kiev, Andri Kovalov, citat de EFE. Armata ucraineană a comunicat luni cucerirea pe flancuri la Bahmut a unui total de 24 km pătraţi de la începerea contraofensivei în urmă cu peste cinci săptămâni. Kievul a mai spus atunci că trupele sale ţin sub controlul focului acest oraş ocupat încă de ruşi, după ce au cucerit înălţimile din jur.

Statul Major ucrainean a explicat miercuri că trupele ucrainene au respins atacurile ruseşti în unele zone de lângă Bahmut, Avdivka, Mariinka şi Lîman, toate în est. Mai la sud, în sud-vestul regiunii Doneţk (est) şi în vestul regiunii Zaporojie (sud-est), forţele Kievului "îşi continuă acţiunile ofensive pe axele Melitopol şi Berdiansk", unde îşi "consolidează" poziţiile recucerite şi distrug sistemele inamice care îşi dezvăluie poziţia în timp ce încearcă să respingă atacurile ucrainene. În această zonă a frontului, forţele ucrainene au recucerit în cursul actualei contraofensive până la 169 de km pătraţi şi mai multe mici localităţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Atac cu drone al Rusiei asupra Kievului, în timp ce Zelenski participă la summit-ul NATO: 11 dintre cele 15 drone lansate, doborâte de ucraineni