Antena Meniu Search
x

Rusia a dezlănţuit un atac masiv asupra Kievului cu câteva ore înainte de deschiderea summitului NATO. Ucrainenii spun că au doborât toate ţintele

Război în Ucraina. Rusia a lansat în noaptea de luni spre marţi un atac masiv cu drone kamikaze asupra Kievului, a anunţat armata ucraineană, cu doar câteva ore înainte de deschiderea unui summit crucial al NATO la Vilnius (în Lituania), care urmează să se concentreze asupra sprijinului pentru Ucraina şi ameninţările în materie de securitate din partea Moscovei, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 11.07.2023, 10:06

Rusia a dezlănţuit un atac masiv asupra Kievului cu câteva ore înainte de deschiderea summitului NATO de la Vilnius. Ucrainenii spun că au doborât toate ţintele
- Profimedia

"Inamicul a atacat din aer Kievul pentru a doua oară" în această lună, a indicat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a Kievului într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Popko a declarat că sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât toate dronele Shahed de fabricaţie iraniană lansate de Rusia înainte ca acestea să-şi atingă ţinta, subliniind că atacul a provocat pagube minore. Dronele au fost lansate din direcţia sudică, probabil dinspre regiunea rusă Krasnodar, potrivit administraţiei militare a Kievului, fără a preciza numărul exact al dronelor doborâte.

Alertele de raid aerian au răsunat în regiunea Kievului timp de o oră

La rândul său, Ministerul de Interne ucrainean a indicat că fragmente de drone au fost localizate în regiunea Kievului, notând că ferestre şi dependinţe ale unor reşedinţe particulare au fost avariate. Relativ ferită de la începutul anului, capitala ucraineană a fost ţinta unor raiduri aeriene nocturne frecvente în luna mai. Într-o precizare ulterioară, forţele aeriene ucrainene au menţionat că au fost doborâte 26 din cele 28 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii trecute asupra Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

"În dimineaţa zilei de 11 iulie, ocupanţii ruşi au atacat Ucraina dinspre direcţia sud-est (Primorsk-Ahtarsk, regiunea Krasnodar) cu drone kamikaze de tipul Shahed-136/131. În total, 28 de drone kamikaze au fost lansate... Au fost doborâte 26 de UAV-uri de atac şi o dronă de recunoaştere de tip Zala", precizează forţele aeriene ucrainene în comunicatul lor. Alertele de raid aerian au răsunat în regiunea Kievului timp de o oră, în timp ce în unele zone din estul Ucrainei acestea au fost auzite un timp mai îndelungat, potrivit forţelor aeriene ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Martori din Kiev au declarat pentru Reuters că au auzit explozii asemănătoare cu zgomotul făcut de sistemele de apărare antiaeriană atunci când interceptează ţinte în timpul raidului aerian. Oraşul-port Odesa, în sudul Ucrainei, a fost de asemenea ţinta unui atac cu drone în cursul nopţii trecute, a indicat Serghii Bratciuk, un responsabil al administraţie locale, limitându-se să spună că apărarea antiaeriană a fost activată, fără alte precizări. Sirenele au răsunat la primele ore ale dimineţii de marţi în regiunile Mikolaiv, Herson, Kirovograd (sud), Poltava (centru), Sumî şi Harkov (nord-est).

Summitul NATO va fi dominat de tema repercusiunilor invaziei Rusiei în Ucraina

Summitul NATO, care se desfăşoară marţi şi miercuri la Vilnius, va fi dominat de tema repercusiunilor invaziei Rusiei în Ucraina, liderii ţărilor membre ale Alianţei urmând să aprobe primele planuri globale ale organizaţiei de la încheierea Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Moscovei. Rusia a reproşat Alianţei Nord-Atlantice şi principalei sale puteri, SUA, sprijinul acordat Ucrainei şi a avertizat că posibila aderare a Kievului la NATO va provoca o reacţie "clară şi fermă".

Invazia rusă în statul vecin, care a intrat marţi în cea de-a 503-a zi şi al cărei sfârşit nu se întrevede, a dus la moartea a mii de oameni, la strămutări de ordinul milioanelor de persoane şi la transformarea în ruine a multor oraşe şi sate din estul şi sudul Ucrainei, notează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este aşteptat să participe la summitul NATO de la Vilnius, a solicitat "un semnal clar" din partea Occidentului cu privire la perspectivele de aderare ale ţării sale la alianţa nord-atlantică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Rusia a dezlănţuit un atac masiv asupra Kievului cu câteva ore înainte de deschiderea summitului NATO. Ucrainenii spun că au doborât toate ţintele