Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Atacul cu pagere din Liban. Mossad ar fi montat explozibile în ele înainte de a ajunge la Hezbollah, după care le-a detonat de la distanţă

Conflictul din Orient s-a transformat într-un tip nou de război, unul electronic, manevrat de la distanţă. Mii de pagere şi aparate walkie talkie ale militanţilor Hezbollah din Liban au fost detonate de la distanţă, în două valuri, ieri şi azi. Cel puţin 15 oameni au murit şi aproape 3.000 au fost răniţi, sute dintre ei fiind în stare critică. Mai multe publicaţii internaţionale susţin că serviciul de spionaj israelian, Mossad, ar fi montat explozibil în dispozitivele de comunicare. Pagerele ar fi fost fabricate aproape de România, de către o firmă din Budapesta, însă guvernul maghiar neagă acest lucru. 

de Bianca Iacob

la 18.09.2024 , 19:28

Mii de pagere sună în acelaşi timp şi apoi explodează în timp ce oamenii care le purtau erau la cumpărături în pieţe, la cafenele sau la volan. Ţintele ar fi în totalitate militanţi ai grupării teroriste Hezbollah, finaţată de Iran, cu care Israel este în conflict direct de anul trecut după izbucnirea războiului în Gaza. 

12 oameni au murit după exploziile din Liban

Exploziile au avut loc, în special, în zonele în care gruparea este prezentă puternic - o suburbie din sudul Beirutului şi în regiunea Beqaa, din estul capitalei libaneze. Detonări ar fi avut loc şi în Siria, la Damasc. 

Vezi și

12 oameni au murit, printre care şi 2 copii. Peste 2800 au fost răniţi. Spitalele s-au umplut cu persoane care aveau nevoie de operaţii urgente. 

Pe acelaşi subiect

Printre răniţi se numără şi ambasadorul Iranului la Beirut.  

"Leziunile le-au afectat ochii, urechile și mâinile, unii şi-au pierdut degetele. Mulţi dintre ei au avut nevoie de ventilatoare pentru a preveni sufocarea din cauza umflăturilor faciale", spune Joelle Khadra, medic.

La nici 24 de ore după scenele dramatice, alte explozii au fost confirmate în Liban. La Beirut, numeroase staţii walkie talkie au detonat în mâinile celor care le foloseau dar şi alte dispozitive electronice au sărit în aer. Unele dintre victime participau la înmormântarea membrilor Hezbollah ucişi ieri. 

Cum ar fi fost pus la cale atacul

Pagerele ar fi fost comandate din Ungaria, iar potrivit informaţiilor din presa internaţională, Mossad ar fi interceptat transportul şi ar fi montat exploziv. Intenţia de a detona aparatele de comunicaţii nu era planificată pentru acest moment al războiului, însă, decizia ar fi venit mai repede după ce unii dintre comandaţii Hezbollah ar fi sesizat că este ceva în neregulă cu aparatele. 

"Serviciile secrete israeliene au intervenit undeva pe parcursul itinerariului celor 5.000 de pagere. Probabilitatea este să fi folosit un exploziv plastic VH 88 într o cantitate mică, dar cu sensibilitate mare şi putere mare. Presupun că undeva între 7-15 grame, posibil 20 în funcţie de capacitatea de a disimula în interior o cantitate mai mare de exploziv", spune Cezar Cristea, fost ofiţer Operaţiuni Speciale.

"Încă nu avem un răspuns cum au reuşit să trimită deodată mesajele respective, putem presupune că au găsit o metodă de a trimite un semnal radio la toate dispozitivele respective", spune Silviu Stahie, specialist în securitate informatică.

Teroriştii au renunţat în februarie la telefoanele mobile pentru că puteau fi interceptate. Aşa că gruparea gruparea condusă de Hassan Nasrallah a trecut la pagere, utilizate tot mai puţin din anii 2000. 

Ce este un pager

Pagerul sau beeper, acum cel mai căutat cuvânt pe internet, este un receptor radio mic, cu baterii care declanşează o alertă când primeşte semnal sau un scurt mesaj. Tehnologia mai e folosită doar în situaţii de urgenţă când reţelele de telefonie mobilă cedează. Avantajul acestor sisteme de comunicaţii e că locaţia, de exemplu, nu poate fi urmărită. 

"Pagerele au câteva avantaje faţă de dispozitivele pe care le folosim în ziua de astăzi. durata bateriei îndelungată, unele baterii pot ţine şi 2-3 luni de zile. Funcţionează cu frecvenţe radio", mai spune Silviu Stahie, specialist în securitate informatică.

America spune că nu este implicată în atac şi speră ca războiul să nu escaladeze în Orient. 

În urma atacului, Hezbollah promite răzbunarea, iar mai multe companii aeriene şi-au suspendat din nou zborurile către Beirut şi Tel Aviv.  

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Atacul cu pagere din Liban. Mossad ar fi montat explozibile în ele înainte de a ajunge la Hezbollah, după care le-a detonat de la distanţă