Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Atentat cu bombă la Moscova. Maşina unui militar a fost aruncată în aer. Momentul exploziei. VIDEO

Atentat la Moscova. O maşină Toyota Land Cruiser a explodat miercuri dimineaţă într-un cartier rezidenţial din nordul Moscovei, rănind un bărbat și o femeie. Cauza exploziei a fost detonarea unui dispozitiv exploziv. Unele surse din presa rusă susțin că una dintre victime este un ofițer GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse) Andrei Torgașov, șef adjunct al unui centru militar de telecomunicații, în timp ce altele susțin că ar fi un alt militar care are același nume. Un suspect, cetățean rus, a fost arestat în Turcia. Poliția ia în considerare că Ucraina ar fi implicată și investighează o "legătură ucraineană". Kievul a negat cu sarcasm că ar avea vreo legătură.

de Redactia Observator

la 24.07.2024 , 21:25

UPDATE Turcia a anunţat miercuri arestarea unei persoane suspectate de implicare în explozia unei maşini-capcană la Moscova, incident soldat cu doi răniţi şi considerat ''în mod special important'' de autorităţile ruse, care însă nu au comunicat numele victimelor sau mobilul atentatului, transmite AFP.

"Autorul terorist al unui atac cu bombă în Rusia a fost arestat la Bodrum'', a indicat pe X ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya. Acesta a difuzat un video cu arestarea unui bărbat la bordul unui automobil alb de către agenţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în civil.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vezi și

Potrivit lui, autorităţile ruse au informat Turcia în cursul dimineţii că ''un individ numit Evgheni Serebriakov, de naţionalitate rusă, autor al unui atentat terorist cu maşină-capcană la Moscova'' sosise în oraşul din sud-vestul Turciei. Cu puţin timp înainte, şeful serviciilor de securitate ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, a indicat în presa rusă că un suspect părăsise Rusia cu destinaţia Turcia şi că Moscova cooperează cu Ankara în acest caz.

Pe acelaşi subiect

Momentul exploziei a fost surprins de o cameră de supraveghere

Bărbatul rănit și-a pierdut picioarele în explozie

UPDATE: În dimineața zilei de 24 iulie, o mașină care se presupune că aparține unui ofițer militar rus a explodat în nordul Moscovei, rănind grav două persoane. Unele surse susțin că una dintre victime este Andrei Torgașov, șeful adjunct al unui centru militar de telecomunicații din regiunea Moscovei, în timp ce altele susțin că ar fi fost un alt militar care are același nume. Canalul de Telegram Baza susține că bărbatul rănit are același nume și prenume, precum și an de naștere cu ofițerul Andrei Torgașov și face parte, de asemenea, din armata rusă, dar nu are legătură cu vreo unitate de telecomunicații. Cotidianul economic rus Kommersant a relatat, citând surse anonime, că bărbatul rănit în explozie este ofiţer GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, dar apoi a retractat informația

UPDATE: Autorităţile ruse au anunţat că au identificat un suspect în legătură cu explozia unei maşini în care două persoane au fost rănite în nordul Moscovei, fără a oferi detalii. Soția lui Andrei Torgaşov, vehiculat iniţial că ar fi fost ţinta, a transmis pentru canalul de Telegram Astra că nu el este bărbatul rănit în explozie. Potrivit ei, în mașină se afla o altă persoană, iar Torgaşov este bine.

Cotidianul Kommersant a relatat că, din cauza "identității persoanei rănite", poliția investighează posibila implicare a serviciilor secrete ucrainene. Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina nu are nimic de-a face cu explozia. "Din câte am înțeles, acolo erau echipamente defecte. Noi, desigur, nu avem nimic de-a face cu asta", a spus acesta făcând o glumă. 

Canalul de propagandă rusă, finanţat de Kremlin, RT susține că a vorbit chiar cu Torgaşov, iar acesta ar fi declarat că era la serviciu în momentul exploziei, iar mașina aruncată în aer nu îi aparține. Canalul a publicat o înregistrare audio cu presupusa conversație cu Torgaşov, dar nu există pentru moment o confirmare clară că el este cel care vorbește în înregistrare, relatează canalul independent Astra. 

Bărbatul rănit și-a pierdut picioarele în explozie, potrivit mai multor canale de Telegram iar o femeie care se afla și ea în mașină a suferit răni la față. Nu este clar pentru moment dacă este şi el militar şi a fost produsă o confuzie de nume sau dacă nu are nicio legătură cu armata şi războiul din Ucraina. 

Atentat cu maşină-capcană la Moscova

Ministerul rus de Interne a anunţat iniţial doar că două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost rănite miercuri în explozia unei maşini în nordul Moscovei. Potrivit ministerului, explozia a fost cauzată de detonarea unui obiect neidentificat. Ministerul de Interne nu a furnizat alte detalii.

Agenţia TASS a relatat că un automobil Toyota Land Cruiser care aparține unui militar și soției sale a explodat la scurt timp după ce un bărbat şi o femeie s-au urcat în maşină. Tot potrivit TASS, explozia ar fi legată de activitățile oficiale ale proprietarului maşinii. 

Picioarele bărbatului au fost spulberate, potrivit TASS. Alte cinci maşini au fost avariate de explozie, a transmis agenţia oficială de presă rusă. Potrivit unui oficial rus citat de TASS, cauza exploziei ar fi detonarea unui dispozitiv exploziv, amplasat sub maşină, lângă scaunul șoferului. Cantitatea de explozibili folosită a fost echivalentul a jumătate de kilogram de TNT, potrivit Kommersant. 

Andrei Torgaşov a fost identificat ca şef adjunct al unităţii militare 33790, al 89-lea centru de telecomunicații al Forțelor Armate Ruse, potrivit canalului de Telegram Readovka. Cotidianul Kommersant a relatat, citând surse anonime, că bărbatul rănit în explozie ar fi ofiţer GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. La rândul său, canalul de Telegram Baza, care are surse în serviciile de securitate, a scris că bărbatul rănit este ofiţer GRU. Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Nu este clar dacă în atentat sunt implicate serviciile secrete ale Ucrainei care au mai comis în trecut asasinate pe teritoriul Rusiei. Armata Națională Republicană (ANR), un presupus grup partizan de ruși care lucrează din interiorul Rusiei pentru răsturnarea lui Vladimir Putin a revendicat, fără a oferi dovezi, responsabilitatea pentru asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, în 2023, la Sankt Petersburg, și a Dariei Dughina, fiica filozofului Alexander Dughin, ucisă de explozia unei maşini capcană în Moscova în 2022. Însă, agențiile de informații din Statele Unite au evaluat că guvernul ucrainean a autorizat cel mai probabil atacul cu mașină-bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, potrivit The New York Times.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Atentat cu bombă la Moscova. Maşina unui militar a fost aruncată în aer. Momentul exploziei. VIDEO