Noi atacuri ruseşti lângă graniţa României. Portul Ismail a fost bombardat din nou. MApN a trimis două avioane F-16 în urma alertei
Alertă lângă graniţa României. Portul ucrainean Ismail, aflat la doi paşi de ţara noastră, a fost aseară bombardat din nou, iar exploziile uriaşe care au luminat cerul au putut fi văzute şi din Tulcea.
Speriaţi de un nou atac, oamenii care locuiesc în zonă au fugit imediat la adăpost, în timp ce alţii au surprins în imagini momentele de groază. Imediat, în depărtare, s-a auzit şi alarma. Imaginile ne-au fost trimise pe Fii Observator.
Ca urmare a atacului din cursul nopţii, o clădire rezidenţială cu cinci etaje din Izmail a fost lovită, provocând distrugerea parţială a ferestrelor, a scării şi a părţii din faţă, fără incendiu ulterior. Nicio persoană nu a fost ucisă. Din păcate, există răniţi - 3 persoane au fost spitalizate.
Autorităţile au emis, în noaptea de marţi spre miercuri, un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza sunetului produs de explozii.
”În cursul nopţii trecute, în jurul orei 02:20, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip RO-alert pentru zona de Nord a judeţului Tulcea, prin care informa populaţia despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniţei cu Ucraina. Mesajul RO-alert a fost emis după ce structurile cu rol de apărare şi supraveghere a graniţelor României au observat, în jurul orei 02:10, mai multe obiecte (drone) care se apropiau de zona de Nord a judeţului Tulcea”, a transmis, miercuri, ISU Tulcea.
- Recompensă uriaşă oferită de un miliardar rus pentru doborârea avioanelor F16. Tot el a promis şi "prime"...
- Un român a încercat să răpească doi milionari ruşi în Madrid, alături de alţi patru bărbaţi. Tentativa,...
- Puterea din Georgia, la unison cu Viktor Orban: "Dacă republicanii câștigă alegerile în SUA războiul se...
Oamenii panicaţi au sunat la 112
Sursa citată a precizat că scopul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare. ”Trebuie să urmărească indicaţiile din mesaj şi nu trebuie să intre în panică. Structurile de apărare a teritoriului ţării, dar şi cele de ordine publică sunt pregătite să ofere tot suportul necesar persoanelor care solicită acest lucru şi, încă o dată facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sunt vizate de atacurile Federaţiei Ruse”, a mai transmis sursa citată.
Pompierii precizează că au fost 10 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 privind sunetul produs de explozii. ”Cele mai multe apeluri au fost din municipiul Tulcea, iar acestea semnalau faptul ca se aud explozii dar au fost şi apeluri prin care cetăţenii solicitau informaţii, iar operatorii dispeceratului din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”DELTA” al judeţului Tulcea le-au oferit toate informaţiile solicitate pentru a înţelege că ceea ce aud se întâmplă pe teritoriul ucrainean”, se mai arată în comunicatul ISU Tulcea. Potrivit instituţiei, la ora 03:46, alertă aeriană a încetat.
Reacţia MApN
În noaptea de 23 spre 24 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România din județul Tulcea. Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. La ora 2.19, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Cele două aeronave au revenit în bază în jurul orei 4.20.
De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea.
Ministerul Apărării Naționale a dispus măsuri pentru efectuarea de cercetări în teren, în proximitatea localității Plauru, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, căutări care vor continua și în cursul acestei zile
Menționăm, de asemenea, că începând cu ora 3.45 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate. MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Vom reveni cu detalii, în funcție de evoluția situației.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰