Antena Meniu Search
x

Video Atenţionare de călătorie în Grecia. Incendiile de vegetaţie au mistuit mai multe zone populare. Temperaturile vor ajunge şi la 49 de grade

Grecia e în alertă după ce incendiile de vegetaţie au distrus zeci de case şi au mistuit hectare întregi de pământ. Sute de pompieri s-au mobilizat, iar, printre echipele de intervenţie, sunt şi români. Situaţia nu pare însă se îmbunătăţescă. Meteorologii anunţă zile de foc, cu temperaturi ce pot ajunge şi la 49 de grade Celsius. Unul dintre incendii ar fi fost provocat de un român, relatează presa elenă. Acesta a fost reţinut, însă la scurt timpa fost eliberat pentru că nu existau probe care să îl incrimineze.

de Redactia Observator

la 18.07.2023, 07:38

Vezi și

Pompierii români s-au luptat cu flăcările în zona Kouvaras, la sud de Atena. 32 de salvatori au intervenit cu patru autospeciale şi o autocisternă. Încercarea de a opri focul înainte de a ajunge la casele oamenilor pare însă imposibilă. Din cauza vântului care suflă cu putere, situaţia a scăpat de sub control. Canicula din ultimele săptămâni a uscat vegetaţia şi o scânteie este suficientă pentru a aprinde o suprafaţă mare. Suspectul principal ar fi fost un român în vârstă de 32 de ani. Bărbatul a fost dus la secţie şi, după ce a fost interogat, a fost eliberat, din lipsă de probe. 

O mânăstire, unde locuiau 12 călugări a fost evacuată, dar şi un azil de bătrâni. Alţi 1.200 de copii care se aflau în tabere au fost, de asemenea, salvaţi din calea flăcărilor. Toate persoanele rămase fără adăpost au fost cazate la hoteluri, anunţă autorităţile. Mai multe drumuri spre Atena au fost deja închise din cauza fumului gros.  

Temperaturi peste 45 de grade toată săptămâna

Iar ce e mai rău pare departe de final. În Grecia se anunţată încă o săptămâna de caniculă, în care temperaturile ar putea ajunge chiar şi la 49 de grade. Inclusiv astăzi sunt aşteptate puternice incendii de vegetaţie. 

Clement Albergel, cercetător în domeniul aplicațiilor climatice: Din cauza schimbărilor climatice putem să simţim că valurile de căldură au o frecvenţă mai mare, sunt mai intense şi durează mai mult. Va deveni din ce în ce mai dificil să suportăm valurile de căldură atât de frecvente. 

Autorităţile elene au anunţat că, numai ieri, peste 540 de pompieri s-au luptat cu 81 de incendii. Au fost neceasare aproape 200 de vehicule cu apă, 23 de avioane, dar și 18 elicoptere. Intervenţiile au continuat şi pe timpul nopţii în zonele grav afectate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Atenţionare de călătorie în Grecia. Incendiile de vegetaţie au mistuit mai multe zone populare. Temperaturile vor ajunge şi la 49 de grade