Austria a anunţat oficial "condiţiile clare" pentru primirea României în Schengen. Ministrul Karner: Acum este rândul Comisiei
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene condiţii clare pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul 'Air Schengen', scrie Agerpres.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
"Acum este rândul Comisiei", a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene.
"Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE", a subliniat Karner. În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.
De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
- Scenariul luat în calcul de Guvern pentru aderarea la Schengen: România vrea să se rupă de Bulgaria şi să...
- Austria ne dă un deget, dar cere la schimb toată mâna. Condiţiile puse de Viena pentru a ne primi în Schengen....
- Intrarea în spaţiul Schengen anunţată de Ciolacu se face "pe bucăţi" şi în condiţii draconice. Măsurile...
Noi discuţii cu privire la viitorul Schegen
Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o 'problemă cu traficanţii'. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.
Karner se va deplasa luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul 'Forum Salzburg', pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.
APA mai aminteşte că Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.
Pe lângă Austria, din cadrul 'Forumului Salzburg' mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰