Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Autoritățile iraniene au extins represiunea şi pe internet: Instagram şi WhatsApp, blocate. Teheranul recunoaște doar 17 morți în urma protestelor masive

Situaţia devine explozivă în marile oraşe din Iran. Oficial, autorităţile de la Teheran recunosc faptul că 17 persoane - printre care şi poliţişti - şi-au pierdut viaţa în protestele organizate în marile oraşe, după moartea tinerei care şi-a pierdut viaţa din cauză că nu purta corect hijabul. Dar potrivit organizaţiilor neguvernamentale, cel puţin 31 de civili ar fi fost ucişi de forţele de securitate. Autorităţile au extins represiunea şi în spaţiul virtual: reţelele Instagram şi WhatsApp au fost blocate iar la Teheran şi în Kurdistan s-a întrerupt total accesul la internet. Aceasta după ce nenumărate femei iraniene au postat imagini în care îşi dau foc la văl sau îşi taie părul, alăturându-se, astfel, protestelor. 

de Redactia Observator

la 24.09.2022 , 12:51

Oficialii de la Teheran îşi prezintă propria realitate în cazul oamenilor ucişi în cele şase zile de proteste. 

JurnalistPotrivit statisticilor neoficiale, din păcate, 17 persoane prezente la fața locului și polițiști și-au pierdut viața în cele întâmplate în ultimele zile. Oficialii de vârf vor anunța cifrele oficiale. 

ONG-ul Iran Human Rights a făcut un bilanţ paralel şi a ajuns la concluzia că ar putea fi mai mult de 31 de morţi, între care cel puţin patru poliţişti. Protestele au loc în peste 80 de oraşe din aproape toate provinciile Iranului. Manifestanţii au incendiat secţii şi vehicule ale poliţiei, dar şi panouri uriaşe cu imaginea generalului Soleimani, ucis în Irak de o rachetă americană şi considerat de regim un erou. 

Vezi și

Imaginile filmate în timpul revoltei au devenit virale pe internet, ca şi clipurile cu femei care îşi incendiază vălurile din solidaritate cu tânăra de 22 de ani, decedată după arestare. Mai mulţi lideri occidentali şi-au exprimat sprijinul pentru demonstranţi. 

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, președintele SUA: Suntem alături de cetățenii curajoși și de femeile curajoase din Iran care chiar acum demonstrează pentru a-și asigura drepturile fundamentale. Dar să vă spun ceva: viitorul va fi câștigat de acele țări care eliberează întregul potențial al populațiilor lor. Unde femeile și fetele pot exercita drepturi egale. 

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Când femeile sunt în siguranță, toți oamenii dintr-o societate sunt în siguranță. Dacă femeile nu sunt în siguranță, atunci nicio societate din această lume nu este în siguranță. Prin urmare, atacul brutal asupra femeilor curajoase din Iran este, de asemenea, un atac la adresa umanității. 

Reacția președintelui iranian

Aflat la sesiunea adunării generale a ONU din New York, preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a susţinut că guvernul său este judecat cu dublă măsură. El a enumerat cazuri în care drepturile omului ar fi fost încălcate chiar în ţările care acuză regimul de la Teheran. Dar, până la urmă, preşedintele a părut să pună la îndoială versiunea poliţiei, potrivit căreia tânăra arestată pentru că nu-şi purta corect vălul ar fi murit din cauze naturale. 

Ebrahim Raisi: În privinţa decesului acelei doamne, dacă este cineva vinovat, cu siguranţă trebuie continuată ancheta. Am comunicat şi familiei sale acest lucru. 

Pe de altă parte, liderul de la Teheran a demonstrat că nu renunţă la ideile sale rigide. El a anulat un interviu cu vedeta postului CNN, Christiane Amanpour, pe motiv că aceasta a refuzat sa poarte văl în timpul discuţiei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi s-a cerut vreodată şpagă în spitale?
Observator » Ştiri externe » Autoritățile iraniene au extins represiunea şi pe internet: Instagram şi WhatsApp, blocate. Teheranul recunoaște doar 17 morți în urma protestelor masive