Antena Meniu Search
x

Autoritățile ruse susțin că Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit, ci a fost bolnav de “pancreatită”

Autoritățile ruse susțin că Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit, ci suferea de pancreatită, o inflamație a pancreasului.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 06.11.2020, 15:23

Poliţia rusă a anunțat că Navalnîi era bolnav de ”pancreatită”
Poliţia rusă a anunțat că Navalnîi era bolnav de ”pancreatită” - Facebook
  • Autoritățile ruse resping acuzațiile privind tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi.
  • Principalul rival al președintelui Vladimir Putin a fost otrăvit cu Noviciok, potivit a trei laboratoare europene.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Poliţia rusă a anunţat vineri că principalul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi, care a primit îngrijiri în Germania după ce a fost grav bolnav în Siberia, la sfârşitul lui august, suferea de o ”pancreatită”, respingând din nou acuzaţii de otrăvire cu noviciok, scrie News.ro.

”Diagnosticul final a fost pus de medici, ţinând cont de mai multe studii chimice şi toxicologice: dereglarea metabolismului glucidic; pancreatită cronică cu alterarea” anumitor funcţii, anunţă serviciul de presă al filialei din Siberia al Poliţiei Rusiei.

”Diagnosticul unei otrăviri (...) nu a fost confirmat”, subliniză într-un comunicat poliţia rusă.

La sfârşitul lui august, principalul opozant rus s-a simţit rău în timpul unui zbor în Siberia.

După două zile de spitalizare, el a fost autorizat să primească îngrijiri în Germania, la presiunea apropiaţilor săi.

Trei laboratoare europene - ale căror concluzii au fost confirmate de către Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) - au stabilit că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul noviciok, o substanţă concepută în epoca sovietică.

Opozantul, care se află în continuare în convalescenţă în Germania, l-a acuzat în mod direct pe preşedintele rus Vladimir Putin că se află în spatele otrăvirii sale, o acuzaţie respinsă de Moscova.

Autorităţile ruse au respins prin varii versiuni orice idee a unei otrăviri şi au acuzat pe rând serviciile secrete din Occident, apropiaţi ai lui Navalnîi sau pe opozant însuşi că sunt autorii otrăvirii.

Directorul serviciilor ruse de informaţii externe SVR Serghei Narîşkin, a apreciat vineri că moartea lui Navalnîi ar fi făcut din el o ”victimă sacrificată”, utilă Occidentului în vederea ”relansării mişcării de protest în Rusia”.

”Este foarte trist să vedem ce au devenit (serviciile de) informaţii ruse”, a reacţionat Aleksei Navalnîi, care l-a catalogat pe Narîşkin drept un ”imbecil”.

”Este amuzant să-l scoată în aceeaşi zi pe Narîşkin să spună că am fost otrăvit de ţări NATO odată cu această poveste a Ministerului de Interne cum că nu a existat vreo otrăvire”, apreciază opozantul rus într-un mesaj pe Twitter.

”Chipurile ţările NATO m-au convins să ţin un regim mortal”, denunţă el ironic, referindu-se la una dintre versiunile avansate de Moscova, potrivit căreia problemele sale de sănătate au legătură cu o alimentaţie dezechilibrată.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Autoritățile ruse susțin că Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit, ci a fost bolnav de “pancreatită”