Antena Meniu Search
x

AVERTISMENT de ultimă oră după CUTREMURUL uriaş din Noua Zeelandă! Descoperirea uimitoare făcută de geologi

Seismul cu magnitudinea 7,8 care a afectat Noua Zeelandă a făcut ca cele două insule principale ale ţării, de Nord şi de Sud, să se apropie, a anunţat agenţia de monitorizare a cutremurelor GeoNet.

Seismul cu magnitudinea 7,8 care a afectat Noua Zeelandă a făcut ca cele două insule principale ale ţării, de Nord şi de Sud, să se apropie, a anunţat agenţia de monitorizare a cutremurelor GeoNet.

Potrivit GeoNet, sunt aşteptate noi seisme puternice în perioada următoare.

Cape Campbell, aflat în nord-estul Insulei de Sud, s-a deplasat în urma seismului soldat cu doi morţi şi se află în prezent cu doi metri mai aproape decât săptămâna trecută de Insula de Nord.

De asemenea, într-una dintre cele mai afectate zone, oraşul Kaikoura de pe coasta de est a Insulei de Sud, terenul s-a ridicat cu 70 de centimetri.

“Aceste mişcări au avut loc în timpul cutremurului, în câteva secunde”, a anunţat vineri GeoNet pe blogul său.

Seismul nu a provocat deplasări ale terenului numai în nordul Insulei de Sud, ci şi în restul ţării.

Coasta estică a Insulei de Nord s-a deplasat spre vest cu unul, până la cinci centimetri, în timp de capitaţa ţării, Wellington, s-a mişcat cu doi, până la şase centimetri spre nord.

De-a lungul faliilor activate, solul s-a deplasat cu până la 11 metri, ceea ce a dus la schimbarea geografiei zonei.

În plus, fundul mării s-a ridicat cu până la doi metri de-a lungul a 110 kilometri din coastă.

GeoNet a detectat aceste mişcări cu ajutorul GPS-ului.

Seismologii agenţiei au afirmat şi că seismul a fost unul dintre cele mai complexe înregistrate vreodată şi că ar putea fi urmat de numeroase replici puternice. Astfel, cutremurul a fracturat cel puţin patru falii, potrivit experţilor.

În aceste condiţii, probabilitatea producerii de cutremure noi sau de replici cu magnitudine 6 sau mai mare, în următoarea lună, este de „circa 100 de ori mai mari decât în mod normal”, potrivit GeoNet.

Avertismentul vine în condiţiile în care nave de război din Statele Unite, Canda şi Australia au început să livreze ajutoare la Kaikoura.

Seimul, care a provocat moartea a două persoane şi a fost urmat de un tsunami, ce a avut loc duminică a fost urmat de peste 2.000 de replici.

Noua Zeelandă se află la intersecţia plăcilor tectonice Australiană şi a Pacificului, care formează aşa-numitul „Cerc de Foc”. Ţara înregistrează anual până la 15.000 de cutremure.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » AVERTISMENT de ultimă oră după CUTREMURUL uriaş din Noua Zeelandă! Descoperirea uimitoare făcută de geologi