Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Papa Francisc, INTERVIU INCENDIAR pentru El Pais. Suveranul Pontif vorbeşte despre pericolul populismului şi cel de-Al Treilea Război Mondial

Vineri, când Donald Trump devenea oficial cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii în fața Capitoliului din Washington DC, Papa Francisc acorda un interviu în exclusivitate publicaţiei spaniole El Pais.

de Redactia Observator

la 23.01.2017 , 13:46

Vineri, când Donald Trump devenea oficial cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii în fața Capitoliului din Washington DC, Papa Francisc acorda un interviu în exclusivitate publicaţiei spaniole El Pais.

Suveranul Pontif a vorbit despre criza refugiaţilor şi a avertizat asupra creşterii popularităţii extremiştilor în Occident. 

"În biserică sunt sfinţi şi păcătoşi, oameni decenţi şi corupţi", spune Papa.

Articolul continuă după reclamă

Însă de ce se teme Suveranul Pontif cel mai tare este o Biserică "anesteziată de monden", o Biserică îndepărtată de problemele oamenilor. 

Papa Francisc spune că este extrem de afectat de criza refugiaţilor - "Acel om a plâns pe umărul meu, cu vesta de salvare în mâini, pentru că nu a reuşit să salveze o fetiţă de 4 ani".

La fel de mult l-a afectat şi vizita făcută în Italia, la femeile vândute pentru a face prostituţie mafiei. 

"Sper ca Biserica să nu se îndepărteze niciodată de oameni. Ce mă îngrijorează cel mai mult este războiul. Cel de-al Treilea Război Mondial s-a întâmplat deja, în mici bucăţele. În ultima vreme se vorbeşte despre un posibil război nuclear de parcă ar fi un joc de cărţi. Sunt îngrijorat de inegalităţile economice din lume: faptul că un grup mic de oameni are peste 80% din bogăţiile lumii", a declarat Papa Francisc.

El a transmis şi un avertisment europenilor în privinţa populismului, spunând că nu ar trebui să facă aceleaşi greşeli ca în anii ’30, atunci când s-au întors către “salvatori” pentru a rezolva criza economică şi politică, numai pentru a ajunge la război.

“Crizele provoacă teamă, alarmă. Din punctul meu de vedere, cel mai evident exemplu al populismului european este Germania din 1933 (…). Un popor care era cufundat în criză, care îşi căuta identitatea până când a venit acest lider carismatic şi a promis să le ofere identitatea înapoi, apoi le-a oferit o identitate distorsionată şi ştim cu toţii ce s-a întâmplat”, a precizat liderul Bisericii Catolice.

“În perioade de criză, ne lipseşte judecata, iar acesta este un punct de referinţă constant pentru mine (…). De aceea încerc întotdeauna să spun: discutaţi între voi, discutaţi unii cu alţii”, a continuat Suveranul Pontif.

Despre Donald Trump

Papa Francisc a declarat că nu îşi va forma o opinie despre Donald Trump înainte de a avea ocazia să vadă politicile exacte pe care le va implementa noul preşedinte american.

“Cred că trebuie să aşteptăm şi să vedem. Nu îmi place să mă grăbesc şi nici să judec oamenii prematur”, a spus Suveranul Pontif.

“Vom vedea cum acţionează, ce face, după aceea voi avea o opinie. Însă a ne teme sau a ne bucura înainte de vreme, din cauza a ceva ce s-ar putea întâmpla, este, din punctul meu de vedere, destul de lipsit de înţelepciune. Ar fi ca profeţii care prezic calamităţi”, a adăugat Papa.

Vineri, când Trump a fost învestit în funcţie, Papa l-a îndemnat să se ghideze după valorile etice, cerându-i să aibă grijă de săraci şi de cei excluşi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Ştiri externe » Papa Francisc, INTERVIU INCENDIAR pentru El Pais. Suveranul Pontif vorbeşte despre pericolul populismului şi cel de-Al Treilea Război Mondial