Escaladare periculoasă a crizei nucleare coreene: duel în insulte la nivel înalt şi demonstraţii de forţă
Războiul vorbelor între Statele Unite şi Coreea de Nord continuă cu noi ameninţări şi insulte reciproce.
Războiul vorbelor între Statele Unite şi Coreea de Nord continuă cu noi ameninţări şi insulte reciproce. Dar, ca un avertisment mai concret, americanii au trimis şi câteva avioane militare la limita spaţiului aerian nord-coreean. Aceasta după ce un mic cutremur înregistrat în Coreea de Nord a generat teama de un nou test nuclear. Experţii din zonă consideră, însă, că mişcarea seismică a avut cauze naturale.
După discursul de la ONU, în care-l calificase pe liderul nord-coreean Kim Jong Un drept "omul-rachetă", Donald Trump a revenit cu o poreclă şi mai umilitoare: "micul om rachetă".
Statele Unite nu s-au mulţumit cu avertismente verbale şi au trimis bombardiere B-1, escortate de avioane de vânătoare, într-un zbor de antrenament la limita spaţiului aerian al Coreei de Nord. Avioanele au decolat de pe insula Guam, pe care Kim ameninţase că o va lovi cu rachetele sale balistice. Demonstraţia de forţă a fost menită să-l convingă pe liderul nord-coreean că americanii pot activa, oricând, "opţiunea militară". Dar regimul de la Phenian nu pare să fi fost impresionat. Câteva ore mai târziu, ministrul său de externe a rostit, la ONU, un discurs înţesat cu insulte şi ameninţări.
Ieri, un seism de magnitudine 3,4, detectat aproape de poligonul militar nord-coreean, a părut să indice un nou test nuclear. Dar experţii Coreei de Sud au ajuns la concluzia că fusese doar o replică seismică la precedenta explozie nucleară, de la 3 septembrie. Ameninţarea nord-coreeană rămâne, totuşi, una reală, fapt demonstrat şi de un miting de masă desfăşurat în aceeaşi zi la Phenian.
Potrivit presei oficiale nord-coreene, la manifestaţie au luat parte 100.000 de oameni care au afirmat că vor apăra partidul şi pe liderul său chiar şi cu preţul vieţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰