Antena Meniu Search
x

Avion F-16 prăbușit în Franța, un pilot s-a catapultat pe o linie de înaltă tensiune

Un avion de tip F-16 s-a prăbușit joi după-amiază în regiunea Morbihan, în nord-vestul Franţei. Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, unul dintre ei fiind salvat de pe o linie de înaltă tensiune, după ce a rămas agățat cu parașuta.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 19.09.2019, 18:35

Un avion de tip F-16 s-a prăbușit joi după-amiază în regiunea Morbihan, în nord-vestul Franţei. Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, unul dintre ei fiind salvat de pe o linie de înaltă tensiune, după ce a rămas agățat cu parașuta.

Din fericire, ambii piloți sunt în afara oricărui pericol. "Pilotul şi copilotul au putut să se catapulteze înainte de prăbuşire. Ei au fost localizaţi amândoi în viaţă", a transmis, într-un comunicat, Prefectura din Morbihan.

Avionul decolase de la Florennes, Belgia, şi se îndrepta către baza aeronautică navală Lann-Bihoué, din Franţa. Echipajele de salvare trimise în zonă au putut să preia rapid în grijă un prim pilot.

Pe cablul de înaltă tensiune erau 250.000 de volți

Cel de-al doilea, care a rămas agăţat cu paraşuta timp de două ore de cabluri ale unei linii de înaltă tensiune, a fost recuperat la ora locală 13.00 (14.00, ora României) de către pompieri. La intervenție au participat și angajați ai Reţelei de Transport de Electricitate (RTE).

Al doilea pilot "a fost salvat, îi avem pe amândoi, în stare de urgenţă relativă. Ei sunt în viaţă şi sunt răniţi, au fost preluaţi de pompieri", a anunțat prefectura pentru AFP, citată de news.ro.

Avion F-16 prăbușit în Franța

(Sunt) uşurat să aflu (că) cei doi piloţi @BeAirForce (sunt) în siguranţă după prăbuşirea (avionului) nostru F-16 şi că nicio victimă nu este de deplâns la sol. @BelgiumDefense are grijă de ei şi de familiile lor. O anchetă este în curs”, a scris pe Twitter Didier Reynders, ministrul belgian al Apărării.

Într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, generalul Frédérik Vansina, comandantul Forțelor aeriene belgiene, a anunţat că a discutat cu unul dintre cei doi piloţi la telefon. "El mi-a spus că el şi colegul său sunt bine. Ei se află la Spitalul din Vannes în vederea unor examene medicale şi ar trebui să fie, în această (joi) seara, cu familiile lor la Florennes".

Avionul F-16 prăbușit ar fi avut o problemă la motor 

Conform sursei citate, generalul Frédérik Vansina a declaat că aeronava, care s-a prăbuşit pe RD 16, între Landaul şi Pluvigner, efectua "un exerciţiu normal de navigaţie".

"Se pare că a avut loc o problemă la motorul avionuluiO anchetă tehnică urmează să determine cauzele precise", a adăugat el.

Un perimetru de securitate de 500 de metri” a fost instituit în jurul locului prăbuşirii. Jandarmeria a fost trimisă la faţa locului pentru a securiza zona, iar aproximativ 40 de pompeiri şi 20 vehicule de salvare SDIS Morbihan au fost mobilizate.

Casă avariată după prăbușirea unui avion tip F-16

"De asemenea, opt case au fost evacuate (15 persoane întotal), din (motive de) securitate", a precizat prefectura joi după-amiaza într-un nou comunicat.

"Aripa avionului a fost smulsă de o parte a acoperişului de pe faţada de nord a casei noastre. Pagubele sunt impresionante, copacii şi anexa erau în flăcări atunci când soţia mea a fost evacuată", a declarat pentru cotidianul Le Télégramme Patrick Kauffer, un locuitor de la Pluvigner.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Avion F-16 prăbușit în Franța, un pilot s-a catapultat pe o linie de înaltă tensiune