Antena Meniu Search
x

Avion militar italian cu jurnaliști și civili afgani, vizat de împușcături în momentul decolării de pe aeroportul din Kabul

Un avion militar italian a fost vizat de împușcături în momentul decolării de pe aeroportul din Kabul, joi după-amiază, la bord aflându-se mai mulți jurnaliști și civili afgani. Datorită manevrei evazive a pilotului, avionul a părăsit pista fără să fie deteriorat și zborul a continuat spre Kuweit.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 26.08.2021, 16:37

Refugiați afgani evacuați cu avioane militare ale țărilor occidentale din Kabul
Avion militar italian cu jurnaliști și civili afgani, vizat de împușcături în momentul decolării de pe aeroportul din Kabul - Profimedia Images imagine ilustrativa

Potrivit AGI, focul a fost deschis atunci când aeronava a desprins deja roțile de pe pista aeroportului Hamid Karzai, cu motoarele la putere maximă, pentru a-i permite să decoleze. Jurnalista Skytg24 Simona Vasta, care se afla la bordul avionului C-130, a spus că "au existat momente de panică".

Pilotul, o femeie ofițer al forțelor aeriene italiene, a fost rapid și a păstrat sângele rece în efectuarea unei manevre de urgență care a făcut C-130J să se îndepărteze în siguranță de traiectoria gloanțelor, probabil mitraliere, poziționate în afara aeroportului sau pe un deal din apropiere, scrie La Stampa.

La bordul avionului militar C-130 se aflau jurnaliști și 98 de civili afgani.

Împușcăturile ar fi provenit de la mitraliere poziționate în afara aeroportului

Pe acelaşi subiect

Surse de informații raportează că împușcăturile ar fi putut fi trase pentru a dispersa mulțimea care apăsa spre poarta aeroportului.

Aeronava și-a continuat apoi pe ruta planificată spre baza aeriană Al Salem din Kuweit, de unde pasagerii vor continua călătoria în Italia cu un KC767. 

Este pentru prima dată când sunt raportate focuri de armă îndreptate spre o aeronavă militară aflată în misiune pentru evacuarea persoanelor rămase captive în Afganistan. 

Aproximativ 100.000 de oameni, evacuaţi din Afganistan de SUA şi aliaţi

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august. Miercuri, zborurile din Kabul au dus circa 13.400 de oameni, a transmis Casa Albă, astfel că totalul celor evacuaţi de SUA şi partenerii de coaliţie, începând cu 14 august, este de 95.700.

Între timp, mai mult de 14.500 de evacuaţi au ajuns la baza aeriană Ramsteain din Germania, cea mai mare unitate a US Air Force din afara Americii.

Noaptea trecută, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că, în ciuda ritmului în care operează zborurile, Departamentul de Stat estimează că 1.500 de cetăţeni americani ar putea rămâne pe teritoriul afgan după 31 august, data limită stabilită cu talibanii pentru evacuare.

Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Avion militar italian cu jurnaliști și civili afgani, vizat de împușcături în momentul decolării de pe aeroportul din Kabul