Antena Meniu Search
x

Un reporter și un cameraman de la un post afgan de ştiri, bătuți de talibani: ”Talibanii au coborât dintr-un Land Cruiser blindat și m-au lovit cu arma”

Un reporter şi un cameraman de la ToloNews, unul dintre cele mai importante posturi afgane de ştiri, au fost bătuţi de talibani în timp ce realizau un material despre creşterea ratei şomajului în Kabul. Ziar Yaad şi Baes Majidi filmau un material în zona Shahr-e-New a capitalei, când au fost atacați de talibani, „din motive neclare”, a transmis postul de televiziune.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 26.08.2021, 14:42

Jurnalistul Tolo News Ziar Yaad
Un reporter și un cameraman de la un post afgan de ştiri, bătuți de talibani: ”Talibanii au coborât dintr-un Land Cruiser blindat și m-au lovit cu arma” - captura Twitter

„Le-am arătat legitimaţiile de reporteri, dar au venit şi ne-au pălmuit şi ne-au bătut cu armele”, a spus Ziar Yaad. „Mi-au luat telefonul mobil şi echipamentul de muncă”.

Mai mulţi jurnalişti au fost bătuţi de când talibanii au preluat controlul asupra ţării, pe 15 august, a scris ToloNews, care l-a citat pe Ahmadullah Wasiq, adjunctul comisiei culturale a talibanilor, spunând că incidentul cu Yaad şi Majidi a fost luat în serios şi va fi anchetat.

Prima reacție a reporterului bătut de talibani

Ulterior, reporterul a scris pe Twitter: „Am fost bătut de talibani în Orașul Nou din Kabul. Camerele, echipamentele tehnice și telefonul meu mobil personal au fost luate. Unele persoane au răspândit apoi vestea că am murit, însă e fals. Talibanii au coborât dintr-un Land Cruiser blindat și m-au lovit cu arma. Nu știu de ce s-au comportat așa și brusc m-au atacat. Problema a fost împărtășită liderilor talibani, cu toate acestea, făptașii nu au fost încă arestați, ceea ce reprezintă o amenințare gravă pentru libertatea de exprimare”, a scris reporterul Tolo News.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În replică, talibanii au spus că au luat act de „incidentul în serios” și „l-au împărtășit cu agențiile de securitate”. Talibanii au mai spus că vor lua măsuri suplimentare după o anchetă.

Jurnaliștii, țintele talibanilor din Afganistan

Mai mulți jurnaliști au murit de la preluarea puterii de către talibani în Afganistan, inclusiv mulți jurnaliști locali. Fotoreporterul indian Danez Siddiqui a fost ucis de talibani în iulie când luptătorii începuseră să cucerească părți mari din nordul Afganistanului. Apoi, luptătorii talibani au atacat casele jurnaliștilor și rudelor lor în ultimele săptămâni de când au capturat Kabul. Talibanii au ucis și un membru al familiei unui reporter care lucrează pentru Deutsche Welle (DW), o organizație de presă germană, scrie India Today.

De la uciderea brutală a danezului Siddiqui, Reuters a evacuat un grup de 73 de persoane cu care colaborau, inclusiv familiile lor, în Pakistan.

Acum, Afganistanul și Mexicul sunt considerate printre cele mai periculoase țări pentru jurnaliști.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Un reporter și un cameraman de la un post afgan de ştiri, bătuți de talibani: ”Talibanii au coborât dintr-un Land Cruiser blindat și m-au lovit cu arma”