Balcic ne dă lecţii în materie de turism (Video)
Un orăşel de pe litoralul bulgăresc reuşeşte să facă turism tot anul. În timp ce la noi, nu toate hotelurile sunt deschise, deşi a început vara. Secretul din Balcic stă în motivarea angajaţilor cu salarii mari şi cu un job stabil. Acolo, în fiecare lună, turiştii sunt mai mulţi decât localnicii.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Un orăşel de pe litoralul bulgăresc reuşeşte să facă turism tot anul. În timp ce la noi, nu toate hotelurile sunt deschise, deşi a început vara. Secretul din Balcic stă în motivarea angajaţilor cu salarii mari şi cu un job stabil. Acolo, în fiecare lună, turiştii sunt mai mulţi decât localnicii. Uimitor, dacă ne gândim că se află la doar câţiva kilometri de litoralul românesc. Români, ruşi, greci sau germani preferă Balcicul pentru linişte, ospitalitate, mâncare ieftină şi bună.
În bucătăria unui restaurant din Balcic ne-am făcut repede prieteni. Bulgarii sunt obişnuiţi cu turiştii români, care aleg orăşelul de la malul Mării Negre ca destinaţie de weekend. Sunt zeci de mii care trec graniţa în fiecare an. Unii chiar şi pentru câteva ore, în căutare de linişte şi de mâncare bună.
Un bucătar din Balcic câştigă 2.000 de euro
În pragul restaurantelor îi întâmpină tricolorul şi un ospătar care a învăţat limba română de dragul clienţilor. Şi bucătarii au rolul lor în atragerea oaspeţilor.
În Balcic, numărul turiştilor străini care sosesc în fiecare lună îl depăşeşte pe cel al localnicilor.
Un turist din Pakistan spune că "fiica mea studiază Medicina în Varna. E un loc fascinant, cu oameni foarte frumoşi".
Români, ruşi, englezi, nemţi, francezi vizitează în orice anotimp portul, dar şi Castelul Reginei Maria, apoi colindă străduţe abrupte, în căutare de amintiri cu amprentă balcanică. E o staţiune care îşi închide porţile o sigură lună pe an.
O noapte la un hotel de trei stele costă 120 de leva, însă vă puteţi bucura de o terasă generoasă cu o privelişte către Grădina Botanică.
În luna iunie, hotelul este rezervat în procent de 100%, iar în luna iulie de 50%.
Hotelierii nu duc lipsă de angajaţi. Deşi staţiunea bulgărească e la doar câţiva kilometri distanţă de litoralul românesc, care şi acum ar avea nevoie de mii de lucrători sezonieri.
Un bucătar din Bulgaria căştigă şi 2000 de euro, dublu faţă de unul din România. În ţara vecină, turismul e o sursă importantă de venit care asigură peste 5% din PIB şi numeroase locuri de muncă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰