Antena Meniu Search
x

Bancile din Cipru se redeschid dupa o intrerupere de 12 zile

Bancile din Cipru se redeschid, astazi, dupa o intrerupere de 12 zile, in care s-a negociat, cu Uniunea Europeana si FMI, planul de salvare a tarii de la faliment. Se asteapta ca ghiseele sa fie asaltate de depunatori dornici sa-si retraga banii. Ieri, mii de ciprioti au manifestat, din nou, impotriva Uniunii Europene, considerata vinovata de necazurile tarii.

Vezi și

Peste 2.000 mii de oameni, mobilizati de partidul comunist din opozitie, au scandat lozinci impotriva presedintelui cipriot si a Uniunii Europene. Ei au sustinut ca programul impus de finantatorii internationali nu va face decat sa distruga economia tarii si sa sporeasca numarul somerilor. Totul pentru a salva, de fapt, bancile cipriote si nu statul.

Protestul a culminat cu incendierea drapelului Uniunii Europene, chiar in fata palatului prezidential.

In acest timp, la Banca Centrala au fost aduse, sub o paza severa, mai multe containere pline cu bancnote. Presa sustine ca ele ar putea contine miliarde de euro, desi nu exista confirmari oficiale. Inaintea deschiderii bancilor, astazi la ora 12, au fost decretate masuri stricte de control al capitalului, in mod exceptional pentru o tara a Uniunii Europene. Depunatorii nu vor putea retrage mai mult de 300 de euro pe zi iar transferurile financiare in strainatate sunt limitate la 5.000 de euro pe luna, de persoana. Guvernul justifica masurile prin riscul unei "fugi a capitalului" peste hotare, care ar putea duce la prabusirea bancilor, cu efecte dezastruoase asupra intregii economii. Sindicatul personalului bancar a facut apel la cetateni sa nu-si reverse mania asupra functionarilor care nu au nicio vina

Ministrul Finantelor a avertizat ca vor urma "zile si mai grele" ca pana acum, iar oamenii se intreaba daca vor mai avea din ce trai in viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Bancile din Cipru se redeschid dupa o intrerupere de 12 zile