Antena Meniu Search
x

Video Bandele din Haiti au răpit doi medici, inclusiv un chirurg ortoped, în vreme ce spitalele sunt copleșite de numărul mare de răniți după cutremur

Doi medici de la două spitale din Haiti, unde sunt tratate victimele cutremurului din 14 august, au fost răpiți, obligând una dintre unitățile sanitare să înceteze activitatea pentru două zile, în semn de protest.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 20.08.2021, 13:00

Bandele din Haiti au răpit doi medici din Port-au-Prince, inclusiv un chirurg necesar, în timp ce pacienții mor în spitale
Bandele din Haiti au răpit doi medici din Port-au-Prince, inclusiv un chirurg necesar, în timp ce pacienții mor în spitale - Profimedia Images

Dr. Workens Alexandre, unul dintre medicii răpiți în Port-au-Prince, se numără printre puținii chirurgi specializați în ortopedie din țară, iar activitatea sa era esențială în tratarea victimelor cutremurului care au suferit fracturi de membre. Un oficial al Spitalului Bernard Mevs a spus că 45 din cele 48 de victime ale cutremurului care se află în spital au nevoie de o intervenție chirurgicală ortopedică.

Bandele care controlează cartierul Martissant, aflat la periferia capitalei, au anunțat un armistițiu la începutul săptămânii pentru a permite salvatorilor să folosească singurul drum care leagă capitala capitala Port-au-Prince de jumătatea sudică a țării.

Nu e clar dacă aceste bande sunt implicate în ultimele răpiri, dar fondatorul rețelei de spitale DASH, dr. Ronald La Roche, a declarat că răpirile au depășit de mult zona periculoasă de la periferia capitalei, scrie ABC News.

Un chirurg ortoped și un medic obstetrician, răpiți în Haiti

Pe acelaşi subiect

Marți, un medic obstetrician care urma să efectueze o operație de cezariană de urgență a fost răpit dintr-un cartier luxos și considerat sigur din capitală. Din nefericire, pacienta și bebelușul ei au murit din cauza întârzierii operației. 

„Suntem furioși pe acești oameni”, a spus La Roche despre răpitori. „Ei sunt responsabili pentru moartea acestei femei și a copilului ei”, a mai spus el.

Despre presupusul armistițiu cu bandele din Martissant, el a spus: „Nu putem depinde de asta. Simțim că gangsterii devin din ce în ce mai îndrăzneți”, a spus La Roche, a cărui rețea de opt spitale și clinici se vor închide în semn de protest față de cele mai recente răpiri”.

Răpitorii medicilor au contactat familiile acestora

Răpitorii au contactat familiile ambilor medici, dar nu există informații despre cererile de răscumpărare.

Oficialul de la spitalul Bernard Mevs, care a cerut să nu fie identificat din motive de siguranță, a spus că problema a devenit atât de gravă încât a fost creat un program, astfel încât medicii să poată sta în camere de spital două sau trei zile pentru a evita riscul de călătorie.

Cutremurul a ucis aproape 2.200 de persoane și a rănit peste 12.000. Răpirile din Port-au-Prince afectează direct transferul pacienților din spitalele copleșite din zona cutremurului.

Premierul Ariel Henry a recunoscut că Guvernul nu poate depinde de armistițiul cu bandele de infractori.

Între timp, un grup de 18 lucrători voluntari columbieni implicați în căutarea și salvarea victimelor cutremurului a fost escortat sub protecția poliției în afara orașului Jeremie, lovit de cutremur, după ce a circulat zvonul că ar fi fost implicați în asasinarea președintelui Jovenel Moise din 7 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Bandele din Haiti au răpit doi medici, inclusiv un chirurg ortoped, în vreme ce spitalele sunt copleșite de numărul mare de răniți după cutremur