Antena Meniu Search
x

Barack Obama: Învingerea Statului Islamic în Siria necesită un nou președinte

Președintele american Barack Obama a declarat marți că victoria asupra grupării islamiste Statul Islamic (SI) în Siria necesită plecarea președintelui Bashar al-Assad

Președintele american Barack Obama a declarat marți că victoria asupra grupării islamiste Statul Islamic (SI) în Siria necesită plecarea președintelui Bashar al-Assad

'În Siria, învingerea SI necesită un nou președinte', a spus Obama în deschiderea summitului organizat în marja Adunării generale a ONU și consacrat luptei împotriva terorismului.

'Eforturile noastre militare nu sunt de ajuns', a spus Obama în fața liderilor a circa 100 de țări.

Insistând asupra necesității de a aborda direct condițiile 'care au permis SI să prindă rădăcini', liderul de la Casa Albă a vorbit despre război civil, conflicte religoase sau proasta guvernare.

'Acesta va fi un proces complex', a subliniat el, reafirmând, așa cum a făcut-o și luni de la tribuna ONU, că este gata să coopereze 'cu toate țările', inclusiv Rusia și Iranul.

Viitorul lui Bashar al-Assad este principalul punct de dezacord între Moscova și Washington.

Rusia, care a susținut mereu regimul de la Damasc, estimează că nu este posibil să se renunțe la președintele Bashar al-Assad pentru a se lupta împotriva jihadiștilor. Pe de altă parte, SUA fac apel la o tranziție politică.

SUA conduc o coaliție militară formată din circa 60 de țări, din care fac parte Marea Britanie și statele arabe vecine Siriei. Aceasta a lansat într-o perioadă de peste un an peste 5.000 de lovituri aeriene asupra pozițiilor SI din Irak și Siria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Barack Obama: Învingerea Statului Islamic în Siria necesită un nou președinte