Antena Meniu Search
x

Barajul hidroelectric Kahovka din Herson ar fi fost avariat, susţin agenţiile de presă ruse

Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson ocupată de forţele ruse a fost „avariat” în urma unui atac ucrainean de duminică, au afirmat serviciile de urgenţă regionale citate de agenţiile de presă ruse, scrie AFP.

de Redactia Observator

la 06.11.2022, 15:42

Barajul hidroelectric Kahovka din Herson a fost avariat
Barajul hidroelectric Kahovka din Herson a fost avariat - Profimedia Images

"Astăzi, la ora 10:00 (08:00 GMT), au fost lansate şase rachete Himars. Unităţile de apărare aeriană au doborât cinci dintre ele, dintre care una a lovit ecluza barajului Kakhovka, care a fost avariat", a declarat un reprezentant al serviciilor de urgenţă, citat de agenţiile ruse, transmite news.ro.

Kievul a acuzat Moscova în urmă cu două săptămâni de "subminarea barajului", "minciuni", potrivit autorităţilor ruse de ocupaţie.

Barajul Kahovka, ocupat la începutul ofensivei ruse în Ucraina, furnizează în special apă peninsulei Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

Amplasată pe râul Nipru în 1956, în perioada sovietică, lucrarea este construită parţial din beton şi pământ. Este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

De câteva zile, autorităţile ruse de ocupaţie efectuează „evacuări” de civili în satele din jurul amplasamentului în faţa unui „posibil atac cu rachete” asupra barajului Kahovka, a cărui distrugere ar duce la „inundarea malului stâng" al râului Nipru, potrivit guvernatorului regional instalat de Moscova la Herson, Vladimir Saldo.

80 de localităţi ar fi afectate dacă barajul explodează

Dacă barajul explodează, „mai mult de 80 de localităţi, inclusiv Herson, se vor găsi în zona de inundaţii rapide”, a spus Zelenski alarmat, pe 21 octombrie, în faţa Consiliului Uniunii Europene.

„Acest lucru ar putea distruge alimentarea cu apă pentru o mare parte din sudul Ucrainei” şi ar putea afecta răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, care îşi extrage apa din lacul artificial de 18 milioane de metri cubi, a avertizat el.

Ucraina a solicitat o misiune internaţională de observare.

Kahovka se află la aproximativ 60 de km est de Herson, primul oraş important care a fost capturat de ruşi în martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Barajul hidroelectric Kahovka din Herson ar fi fost avariat, susţin agenţiile de presă ruse